Manastir i izvor blizu Bavaništa: LEKOVITA VODA koja leči mnoge bolesti

Manastir i izvor blizu Bavaništa: LEKOVITA VODA koja leči mnoge bolesti

Na periferiji sela Bavanište postoji manastir posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, i u njemu izvor vode koja leči mnoge bolesti. U samom selu ljudi se okupljaju u kafani 3 u 1, a evo kako je protekla jedna od naših poseta ovom mestu.

Manastir Bavanište nalazi se blizu Pančeva, na putu za Kovin. Prelepo zdanje je okruženo šumom i zelenilom. Prilikom naše posete naišli smo na vernicu koja je sa nama podelila svoje znanje o manastiru.

„Ovaj manastir je od davnina poznat po vodi koja leči mnoge bolesti. Voda se izliva direktno iz manastira i posvećena je Presvetoj Bogorodici.“

Otkrila nam je da je praunuka vladike Nikolaja Velimirovića koji je tu isceljivao ljude, među kojima je i slepa devojka koja je nakon posete manastiru i vladici – progledala. Naša sagovornica svakome preporučuje da dođe „po vodu i molitvu“ u ovaj manastir.

Kafana 3 u 1 – mesto druženja i razbibrige

Nakon posete manastiru, uputili smo se ka centru Bavaništa gde se nalazi kafana „3 u 1“, koja je istovremeno i kladionica. Četrvtkom, pijačnim danom – puna je već od 10 ujutru. Piju se rakije, kafe, čajevi i kladi se.

U pitanju je stara zadružna kafana, jer zadruge, nažalost, nema već godinama.

Sada se u njoj žitelji sela druže, a ponekad i dobijaju na tomboli i po 12, 13 hiljada dinara. Kako kažu – „Ako se igra ima čemu i da se nada.“

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti