VELIKO INTERESOVANJE: Sve više mladih želi da kupi kuću na selu

VELIKO INTERESOVANJE: Sve više mladih želi da kupi kuću na selu

U našoj zemlji, prema podacima Akademijskog odbora za selo, nalazi se oko 200.000 ha slobodne državne zemlje koja pod određenim uslovima može da se ustupi onima koji žele da je obrađuju.

Jedan od takvih mladih ljudi, sa željom da žive i rade na selu, je Milan Mišković iz Perleza. On je konkurisao za sredstva koja dodeljuje Ministarstvo za brigu o selu i na taj način uspeo da kupi napuštenu kuću i stvori uslove za dalji život. On svima koji vole selo i žele da u njemu žive preporučuje da se prijave na ovaj konkurs.

Prilikom posete Perlezu, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić istakao je: „Krov nad glavom i do 50ha slobodne državne zemlje na korišćenje mladim poljoprivrednicima su garancija da Banat neće ostati prazan.“.

Gradonačelnik grada Zrenjanina, na čijem području se Perlez nalazi, skrenuo je pažnju na to da je u poslednje 2 godine, usled auto puta i drugih investicija, počelo aktivno otkupljivanje kuća u ovom mestu.

Mnoge porodice već dobile svoju kuću na selu

Projekat kupovine seoskih kuća izazvao je veliko interesovanje. Podjednako se sprovodi u svim opštinama. Kako mnogi mladi bračni parovi planiraju svoj život na selu, za njih je kupovina kuće uz pomoć programa Ministarstva od izuzetne važnosti.

„Dobili smo kuću u selu Jarčevu, pored Kraljeva. Kuća ima sadnice šljiva, koje planiramo za rakiju ili proizvodnju džema.“, podelili su sa nama Mihajlovići, jedni od učesnika u ovom programu.

Pored ovog projekta, Ministarstvo za brigu o selu sprovodi niz programa poput udruživanja u zadruge, dodeljivanje sredstava za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva, organizuju se manifestacije u cilju negovanja tradicije.

„Imamo čvrsto obećanje da će Vlada Srbije u sledećem budžetu izdvojiti još veća sredstva za selo. Cilj je da uselimo 150.000 praznih kuća.“ zaključio je Krkobabić.

 

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti