Živinarstvo u ozbiljnom problemu: Ko i zašto dampira cenu piletine?

Živinarstvo u ozbiljnom problemu: Ko i zašto dampira cenu piletine?

Cene u živinarstvu su toliko dampingovane, da nikome nije jasno kako proizvođači opstaju, a još je došlo do poskupljenja kukuruza, soje i suncokreta. Međutim, to nije jedini problem zbog koga ova grana poljoprivrede postaje sve više neisplativa.

Živinari upozoravaju da trgovci prodaju piletinu ispod nabavne cene, ali da oni nisu jedini.

„Cene pilećeg mesa često idu i ispod 200 dinara. Bila je nedavno od 149 do 169 dinara u prodajnim lancima. To nije ekonomska, održiva cena i sada, posle poskupljenja hrane, pitamo se kako će izaći na kraj u toj opštoj međusobnoj konkurenciji da se meso uopšte i proda“, izjavio je za „Politiku” Rade Škorić, predsednik Zajednice živinara Srbije.

Ali, to je samo deo problema u živinarstvu.

Kako Škorić objašnjava, najveći problem je to što se praktično ne zna ko u ovom sektoru gubi novac, jer je u lancu proizvodnje živinskog mesa sve veći broj učesnika. Imamo posebno proizvođače pilića, tovljače, a tu se sada pojavljuje i industrija stočne hrane koja ulazi u tov da bi prodala svoje proizvode i na kraju klanice.

Tek onda dolaze trgovine koje upravo ovo koriste. Njima, kako Škorić kaže, nije u interesu da piletina bude jeftina jer su manje i marže, ali je već jasno da je cena pilećeg mesa „mamac” za privlačenje kupaca da dođu u radnje i kupe ostalu robu.

On dalje navodi da dobar deo proizvodnje pilećeg mesa više ne drže samo živinarske firme.

„Oko 30-40 odsto ukupnog tržišta čine fabrike stočne hrane koje se bave tovom da bi prodale svoju hranu. Oni gube zbog pada proizvodnje svinja i govedarstva i sada se okreću tovu pilića. Ali, problem je što nemaju tržište, klanice, hladnjače… I na kraju prodaju po biloj kojoj ceni da bi „utopili” krajnji proizvod“, objašnjava Škorić.


On dodaje da se ovako nešto događalo i ranije, ali sporadično, a da od 2019. fabrike stočne hrane praktično počinju da dominiraju i nekontrolisano ulažu u taj posao.

Cene su izuzetno niske. Realno bi bilo da piletina, bez poskupljenja žitarica, na tržištu košta 250 do 270 dinara. I to bi bilo jeftino. Regularna cena piletine 2017. bila je 319 dinara. To zbog veće konkurencije i ogromne ponude nemamo već godinu i po dana. Sve to u lošu poziciju dovodi firme koje se isključivo bave živinarstvom, ulaze u kredite, gubitke pa i u stečaj. U tom sektoru više nema para“, kaže Rade Škorić.


U kom trenutku bi piletina mogla da poskupi nije izvesno, budući da je ponuda velika a sve ozbiljne farme imaju i unutrašnje zalihe sirovina koje nabavljaju kad su cene niske. Sada se te zalihe tope ili nestaju.

Izvor: Politika


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica