Žetva se odvija usporeno, a poljoprivrednici čekaju cenu

Žetva se odvija usporeno, a poljoprivrednici čekaju cenu

Ratari koji zbog vremenskih prilika još nisu skinuli ovogišnji rod pšenice željno iščekuju toplije dane bez padavina. Žetva je obavljena sporadično dok je veliki broj onih koji nisu obavili jedan od najvažnijih poslova u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ilustracija: Cena pšenice još nepoznata - © Pixabay

Poljoprivrednici koji su skinuli rod čekaju formiranje cene. Kako piše Dnevnik, do sada nijedan mlin nije počeo sa otkupom niti plaća rod spram kvaliteta zrna odnosno po klasama.

Direktor udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković rekao je za Dnevnik da će zrno pšenice dobrog kvaliteta biti sigurno plaćeno i da paori čiji je rod kvalitetan ne treba da strepe da neće dobiti više novca za kilogram roda. Tokom vikenda, pšenicom se trgovalo po 16 i 16,5 dinara, bez PDV-a, uzimajući u obzir baš kvalitet hlebnog zrna, dok mlinari primaju žito po akontnoj ceni po 15 do 16 dinara, naveo je Saković.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš rekao je da je ovogodišnji rod dobar.

„Prisustvo proteina i glutena zadovoljava pekarske standarde, dok je hektolitarske mase malo manja, ali ne u toj meri da utiče na cenu“ – objasnio je Kiš, navodeći da bi kilogram novog roda trebalo da košta 20 dinara, s PDV-om, ali da paori očekuju da će cena biti između 17 i 18 dinara, prenosi Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica