Završena tradicionalna KOBASICIJADA u Turiji

Završena tradicionalna KOBASICIJADA u Turiji

Tradicionalna, 38. po redu Kobasicijada u mestu Turija u opštini Srbobran,  održana je od 25. do 27. februara. Ove godine napravljena je kobasica od dva kilometra i 38 metara.

Kobasica - ©Canva

Iako je, sa dužinom od 2.029 metara, još 2013. ušla u Ginisovu knjigu, gde je dosad niko nije nadmašio, organizatori svake godine obaraju sopstveni rekord produžavajući džinovski specijalitet za metar.

– Naš je moto: ko god napravi veću kobasicu, mi ćemo napraviti duplo dužu – rekao je predsednik Udruženja “Kobasicijada” Željko Popić.

Od njega je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ritualno otkupio turijsku bricu (britvu) za dinar, kojom je presekao “čudo od kobasice”.

– Pre dve godine, kad sam poslednjeg vikenda u februaru otvorio “Kobasicijadu”, već posle nekoliko dana morali smo da se borimo protiv pošasti zvane korona, a sad se nadam da ćemo se “boriti” samo sa ovom kobasicom – rekao je Nedimović.

Posle svečanog predstavljanja u centru sela, “kraljica kobasice” se prodavala na metar, za 500 dinara. Nju je složno napravilo osam turijskih majstora, a u spravljanju ovog specijaliteta održano je i takmičenje u seoskoj sportskoj hali. Nadmetalo se 14 ekipa, a pobedila su braća Miloš i Đorđe Curaković iz Turije, pod imenom “Salašari”. Drugo mesto osvojila je ekipa “Petro kul” iz Bačkog Brestovca, a treće “Bosanci” iz Bosanskog Petrovca u Republici Srpskoj.

Više hiljada posetilaca iz Srbije i regiona posetilo je tokom tri dana “Kobasicijadu”, na kojoj su brojni izlagači prodavali kobasice, kulen, šunku, slaninu i razne druge đakonije. Manifestacija je imala i bogat kulturno-zabavni program, u kojem su nastupili folklorni ansambli iz svih krajeva Srbije, kao i iz Bobote u Slavoniji, a koncerte su održali Saša Matić, Tamburaški orkestar “Zorule” iz Novog Sada i KUD “Bard” iz Srbobrana. “Kobasicijada” je ove godine zvanično nosila oznaku “Najbolje iz Vojvodine”, koju je u decembru 2021. dobila od pokrajinske vlade.

DAMA NAJBRŽI PIVOPIJA

U nadmetanjima koja su bila posebna atrakcija “Kobasicijade” Stefan Jelenković iz Nove Pazove bio je najbolji u brzom jedenju kobasice, a u brzom ispijanju piva iz flaše (pola litra za devet sekundi) pobedila je jedina dama u konkurenciji devet takmičara – Biljana Pijunović iz Moto-kluba Šid.

Izvor: Novosti.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica