Završena regionalna konferencija za medije zapadnog Balkana

Završena regionalna konferencija za medije zapadnog Balkana

U Zrenjaninu je od 15. do 17. decembra 2017, održana regionalna konferencija za medije „Mediji, OCD i održiva poljoprivreda“, kojoj je prisustvovalo više od 30 novinara iz Albanije, BJR Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Učesnici konferencije - © ORCA

Konferencija je deo projekta „Održiva poljoprivreda za održivi Balkan“, koji finansira EU, realizuje konzorcijum organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana, a vodi ORCA. Na ovoj konferenciji učestvovao je i novinariz medijske kuće Agromedia

Cilj regionalne konferencije bio je da se predstavnicima medija u regionu Zapadnog Balkana pruže značajne i interesantne informacije o aktuelnim pitanjima iz oblasti održive poljoprivrede, poput zaštite prirode u poljoprivrednom predelu, posledica klimatskih promena na poljoprivredu, značaja dobrobiti životinja za bezbednost hrane, GMO i GM hrane, iskustvima u Makedoniji i Srbiji u oblasti primene agroekoloških mera i drugo.

Ove teme učesnicima su predstavili – prof. dr Vladimir Dimitrijević i doc. dr Branko Petrujkić sa Fakulteta Veterinarske Medicine u Beogradu, Jelena Burazerović sa Biološkog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji član tima ORCA, Velika Atanasova, osnivačica udruženja agronovinara BJR Makedonije, Uroš Davidović, autor emisije “Bolja zemlja” i Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju i konsultant Evropskih neprofitnih strategija.

Regionalni projekatOdrživa poljoprivreda za održivi Balkan: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu“ usmeren je na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i izradu regionalne politike u oblasti održive poljoprivrede, zaštite biodiverziteta i dobrobiti životinja na prostoru Zapadnog Balkana. Projekat realizuje regionalni konzorcijum organizacija civilnog društva iz Albanije (Institut za politiku životne sredine), bivše jugoslovenske republike Makedonije (FLOROZON), Kosova (NGO AKTIV) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP), predvođen Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Srbije. Projekat traje četiri godine (2016-2019) i finansiran je od strane Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija, Generalni direktorat za proširenje i susedsku politiku (DG NEAR) u okviru programa za jačanjecivilnog društva i medija (Civil Society Facility and Media Programme 2014-2015). Ukupni budžet projekta iznosi 960.760 eura.   

Izvor: Održiva poljoprivreda za održivi Balkan

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica