Zakup državnog zemljišta u Kikindi: 9.000 hektara na licitaciji

Zakup državnog zemljišta u Kikindi: 9.000 hektara na licitaciji

Poljoprivrednici iz Kikinde i okolnih mesta i ove godine imaju priliku da licitiraju za državno zemljište. Prvi krug licitacije počinje 26. decembra, a biće ponuđeno 9.000 hektara zemljišta.

Žetva © Pixabay

 

Prvi krug licitacije za izdavanje državnog zemljišta na području Kikinde održaće se od 26. do 28. decembra. Poljoprivrednicima će na raspolaganju biti ukupno 9.000 hektara zemljiišta, od čega je polovina obradivo.

Početna cena zemljišta prve klase oranica iznosiće 240,10 evra po hektaru, dok je prosečna početna cena 194 evra. Licitacioni korak ostao je nepromenjen i, kao i na ranijim nadmetanjima, iznosi 1.000 dinara.

Zemljište ce biti izdato u vreme zimskog oranja, a zakupci će pravo na korišćenje zemljišta imati svega godinu dana, i to zbog novog zakona o restituciji.

Na licitaciji će ovoga puta biti i veće površine zemljišta, 2.540 hektara, koliko je bilo namenjeno kompaniji Tenis koja se povukla iz licitacije. Ova kompanija je zakup odložila na dve godine, pa će i ova površina zemlje biti ponuđena domaćim ratarima.

Sve više poljoprivrednika se odlučuje za organsku proizvodnju

Pregled zemljišta i prijavljivanje

Kako saopštava Imre Kabork, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj, a prenose Novosti, zainteresovani poljoprivrednici će moći da pogledaju parcele najpre 14. decembra, a zatim ponovo 17. i 18. decembra. Dokumentacija za učešće u licitaciji može da se preuzme do 14. decembra, u Uslužnom centru, u Gradskoj kući, od 12 do 15 sati.  Više informacija potencijalni zakupci mogu da vide na sajtu Grada Kikinde, kao i na oglasnim tablama Grada i mesnih zajednica.

Prijave za licitaciju traju do 20. decembra.


Raspoloživost zemljišta

Najviše zemljišta biće ponuđeno u Mokrinu, oko 2500 hektara, sa početnom cenom od 240 evra za zemljište prve klase. U Mokrinu je obradivo samo oko 1000 hektara.

U Banatskoj Topoli u ponudi je 1.964 hektara, u Sajanu 1.408, Iđošu 1.100, u Banatskom Velikom Selu 549, ataru Kikinde 546 hektara. U Bašaidu je za izdavanje 478, Novim Kozarcima 357, Ruskom Selu 104 hektara, a u Nakovu samo 40 hektara.

Jedan od POSLEDNJIH pastira na severu Banata!


Zbog velike količine neobradivog zemljišta, ne očekuje se da će sve biti izdato u prvom krugu.

Licitacija će biti održana u Kulturnom centru Kikinda od 26. do 28. decembra.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica