Za poljoprivrednice od prvog jula naknada za porodiljsko odsustvo

Za poljoprivrednice od prvog jula naknada za porodiljsko odsustvo

Na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, od prvog jula poljoprivrednice na selu imaće pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo. 

Ilustracija: Za poljoprivrednice od prvog jula naknadna za porodiljsko odsustvo - © Pixabay

Pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo imaće one poljoprivrednice koje su redovno uplaćivale doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, što se ujedno podrazumeva da su vlasnice gazdinstva. 

Po tumačenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, novčanu naknadu po osnovu rođenja i nege deteta u trajanju od jedne godine moći će da ostvare i majke koje su pre 1. jula, a 24 meseca pre rođenja deteta bile nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i imale status lica koje samostalno obavlja delatnost prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak, prenosi Dnevnik. Osnov za utvrđivanje mesečne naknade poljoprivrednicama biće visina naknade ostalih prihoda, kao i plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u 18 meseci pre rađanja deteta.

Tek kada Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom počne da se primenjuje, znaće se koliko tačno poljoprivrednica može ostvariti to svoje prvi put stečeno pravo.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica