Visinu poljoprivredne penzije određivaće veličina njive

Poljopirivrednici sa malim gazdinstvima uskoro bi mogli da imaju manje obaveze za plaćanje penzijskog osiguranja, dok bi vlasnici velikih poseda trebalo da izdvajaju veće iznose. Ovo nisu jedine predložene izmene od strane Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je predlog u resor finansija o namirivanju poreza i doprinosa po veličini i ekonomskoj snazi gazdinstva, kao i otpis dugova pojedinim poljoprivrednicima prema PIO fondu, uz određene uslove.

Svoje mišljenje daće i stručnjaci iz Ministarstva finansija, a kako se očekuje, ovaj višedecenijski problem, trebalo bi da bude rešen tokom sledeće godine.

Kako Novosti nezvanično saznaju, poljoprivrednicima za koje se utvrdi da imaju da plate nesrazmerno velika dugovanja i namete, u odnosu na ekonomsku snagu gazdinstva, biće ponuđen otpis dugovanja. Ako mu se oproste dugovanja, moraće da pristane na određene uslove, o kojima se još razmatra.

S druge strane, biće mu ponuđeno da plati samo glavnicu, koja kod svih predstavlja manje od polovine duga, jer je sve ostalo kamata.

Uz to, svima koji budu plaćali svoja dugovanja, biće ponuđeno nekoliko modela – na rate ili kroz neki reprogram. U svakom slučaju, poljoprivrednicima će biti data mogućnost da sami izaberu šta im odgovara.

„Ubuduće će ti nameti biti proporcionalni veličini ekonomskog gazdinstva, pa neće isto biti za onog koji obrađuje hektar i sto hektara zemlje“, ističe izvor Novosti.

Poljoprivrednici u Srbiji imaju penziju oko 11.000 dinara, a procenjuje se da za doprinose duguju oko dve milijarde evra. I poslanik SVM Arpad Fremond kazao je da ima poljoprivrednika koji gazduju na malim površinama i nemaju odakle da plate penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ni zdravstveno.

Izvor: Novosti

Komentari