Veterinari vakcinišu živinu protiv ptičjeg gripa

Veterinari vakcinišu živinu protiv ptičjeg gripa

Protiv virusa ptičjeg gripa, koji se pojavio u srednjem Banatu, uspešno se sprovode mere zaštite. Veterinari su na terenu i preduzimaju sve potrebne mere za zaštitu pernate živine od gripa, kaže Đorđe Janku, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Zrenjaninu.
 

Počela vakcinacija pernate živine od ptičijeg gripa - © Pixabay

Janku naglašava da nema razloga za paniku, jer avijarna influenca nije zarazna za ljude. Ipak, ono što predstavlja veliki problem jesu velike ekonomske štete koje on nanosi živinarima i pilićarima.

Ako se bolest pojavi na nekom području, tu se mora izvršiti eutanazija sve pernate živine. Iz tog razloga su u Botošu pod kontrolu stavili promrzle i ogladnele labudove koji su se u potrazi za hranom privremeno stacionirali na obali Tamiša.

Rešenjem iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine naložene su mere da se na celokupnom zaraženom i ugroženom području kontinuirano obavlja popis. Obavlja se takođe opservacija i kontrola zdravstvenog stanja živine na svim gazdinstvima. Preduzete su i mere nadzora divljih ptica na njihovim staništima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica