Vesti – U Baču usvojena 2 plana za upravljanje vodama

Vesti – U Baču usvojena 2 plana za upravljanje vodama

U utorak, 9. februara, u Baču su usvojena dva plana upravljanja vodama: „Plan upravljanja vodama u slivu Dunava verzija 2015“ i „Prvi plan upravljanja rizicima od poplava u slivu Dunava“. Osnovni ciljevi ovih planova jesu da vode u Srbiji budu čistije, zdravije i sigurnije.

Ova dva plana predviđaju sprovođenje različitih mera u narednih 6 godina. Njihov krajnji rezultat bi trebalo da bude kvalitetnija voda u rekama, jezerima i podzemnim vodama u slivu reke Dunav. Ujedno, planirano je da ovo područje bude porodan ekosistem za biljke i životinje, ali i da se lakše upravlja rizikom od poplava.

Primeri mera koji se nalaze u planovima su izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda u cilju smanjenja zagađenja, izgradnja 146 ribljih migracionih koridora, otvaranje prostora za zadržavanje vode kako bi se ublažile štete od poplava i drugi.

Pomenute planove upravljanja odobrili su brojni ministri i visoki predstavnici koji su odgovorni za upravljanje vodama u zemljama u slivu Dunava i to iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Nemačke, Slovenije i Ukrajine. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica