Vesti – Sutra za decu, a prekosutra za odrasle – manifestacija „Dani suvače“ u Kikindi!

Vesti – Sutra za decu, a prekosutra za odrasle – manifestacija „Dani suvače“ u Kikindi!

Među najvažnijim istorijskim znamenitostima Kikinde jeste suvača, suvi mlin na konjski pogon s kraja 19. veka, koji se od 1951. godine nalazi pod zaštitom države. Svake godine u julu na prostoru ovog kulturnog dobra održava se dvodnevna manifestacija „Dani suvače“.
 

Dani suvače © Foto: Danjela Jankov

 

U cilju promocije suvače i njene rehabilitacije, uz pomoć lokalne zajednice, kikindski Narodni muzej organizuje stručno vođenje kroz suvi mlin uz niz radionica namenjenih svim ciljnim grupama.
 

Tradicionalna jela Banata © Foto: Danjela Jankov

Ovogodišnja manifestacija „Dana suvače“ biće održana 8. i 9. jula.

Prvi dan je rezervisan za najmlađe, kada će u prepodnevnim satima biti organizovana dečija radionica „Stari mlinovi i pravljenje hleba na tradicionalan način“, gde će učenici osnovnih škola saznati kako se nekada pravila osnovna životna namirnica. Kikindsku suvaču posetiće i deca iz sela Mokrin, koja će kroz svojevrsnu dramsku predstavu prikazati znamenitosti svoga sela.
 

Suvača © Foto: Danjela Jankov


Drugi dan ove manifestacije biće namenjen odraslim posetiocima
, koji će u popodnevnim satima imati priliku da probaju razna tradicionalna banatska jela koja će pripremiti žene iz Etno građanskog društva „Suvača“, kao i iz Udruženja žena iz Mokrina. Takođe, zainteresovani će moći da pazare i unikatno izrađene kecelje, krpe, stolnjake i druge predmete.
 


Tradicionalna vojvođanska štrudla © Foto: Danjela Jankov

Suvača u Kikindi sagrađena je 1899. godine i jedina je do danas sačuvana u Srbiji.

 


Autorka fotografija: Danijela Jankov

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica