Vesti – Sneg u maju uništio 55% malina u Srbiji

Vesti – Sneg u maju uništio 55% malina u Srbiji

Sneg, koji je ove godine pao sredinom maja, prema procenama stručnjaka, uništio je oko 30% zasada maline na području opština Arilje i Požega. U opštinama Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, šteta je znatno veća i iznosi oko 70-80% roda maline. Prema grubim procenama, ukupna šteta koju su pretrpeli malinari u zapadnoj Srbiji trenutno se procenjuje na oko 50 miliona evra.

Mnogi malinari obraćali su se nadležnima u svojim opštinama i tražili da se proglasi elementarna nepogoda. Ipak, čak i oni koji su bili osigurani ne mogu da naplate štetu, jer malina ne može da se osigura od snega, već samo od grada, groma i požara.

Prema dosadašnjim istraživanjima, na području Zlatiborskog okruga, sneg je uništio maline na oko 600 hektara, odnosno, oko 55% proizvodnje ove kulture u Srbiji. Najviše su pogođeni malinjaci na nadmorskoj visini od 800 do 1.000 metara.
 

Grana maline - ©Agromedia

Brojni stručnjaci kažu da šteta može da se umanji zaštitnim sredstvima. Međutim, oni apeluju da ne bi trebalo odmah da se poseže za primenom hemijskih aparata, jer se to negativno može odraziti na plasman, odnosno izvoz.

Preciznije informacije o tome koliko iznosi šeta u malinjacima koji su prošle nedelje osvanuli pod snegom, kao i preporuke stručnjaka, znaće se za desetak do petnaest dana, kada počinje berba ove kulture.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica