Vesti – Predžetveno finansiranje stupilo na snagu 1. juna

Vesti – Predžetveno finansiranje stupilo na snagu 1. juna

Srbija je kao prva zemlja u Evropi 1. juna počela primenu Zakona o predžetvenom finansiranju. To je jedan novi oblik kratkoročnog finansiranja koji bi trebalo da omogući poljoprivrednicima da lakše dođu do finansijskih sredstava. Dodatna je olakšica što ratari do novca mogu da dođu u trenutku kada im je on najpotrebniji, odnosno pred setvu.

Milica Jeftić, Koordinator projekta za uvođenje predžetvenog finansiranja, kaže:

„Novina na kojoj se ovaj sistem bazira jeste korišćenje zaloga na budućim poljoprivrednim proizvodima, što znači da zalog na budućem rodu predstavlja način obezbeđenja pozajmice, koje poljoprivrednik uzima od banke, od svog prerađivača ili od nekog drugog fizičkog lica i na osnovu kojeg on dobija sredstva za finansiranje svog proizvodnog cikusa“.

Koristeći ovaj zalog, poljoprivrednici će moći da dođu do finansijskih sredstava. To znači da, kada odu u banku ili kod prerađivača po pozajmicu, naravno u neposrednom dogovoru sa njima o iznosu i vraćanju pozajmice, oni će kao zalog vraćanja pozajmice založiti svoju buduću proizvodnju.

Sistem predžetvenog finansiranja Evropska banka za obnovu i razvoj u našoj zemlji započela je po uzoru na brazilski, koji je prvi put sproveden 1994. godine. Već više od 20 godina sistem finansiranja funkcioniše odlično i veoma uspešno, pa se zato sprovodi i u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji. Ipak, te zemlje još nisu usvojile Zakon.

Možete li nam reći na koji način će predžetveno finansiranje pomoći poljoprivrednicima?

Ono što predstavlja glavnu otežavajuću okolnost za naše poljoprivrednike kod pristupa kreditima jeste hipoteka i način obezbeđenja hipoteke. Obično je ugrožena njihova kreditna sposobnost. Ovaj sistem prevazilazi taj problem s obzirom na to da ne dirajući njihove pokretnosti i nepokretnosti moći će da koriste zalog na budućem poljoprivrednom rodu.”

“Na taj način, koristeći ovaj zalog, oni će moći da dođu do finansijskih sredstava. To znači da, kada odu u banku ili kod prerađivača po pozajmicu, naravno u neposrednom dogovoru sa njima o iznosu i vraćanju pozajmice, oni će kao zalog vraćanja pozajmice založiti svoju buduću proizvodnju.”


Kod predžetvenog finansiranja interesantno je to što u trenutku ugovaranja pozajmice rod još uvek fizički ne postoji. Ipak, dok odmiče otplata kredita, u toku je i vegetativna sezona, pa zato će do roka dospeća budući rod zaista i postojati i moći da se iskoristi, ukoliko je to potrebno.

©Agromedia-Ministarstvo poljoprivrede

Postoje li neki uslovi i ograničenja?


Ministarstvo i uopšte Vlada uspostavili su sistem po kojem sve funkcioniše. Definisane su ugovorne strane, definisani su osnovni parametri i ono što je važno, uspostavljen je registar takvog načina finansiranja. Sada je već na samim ugovornim stranama da ugovore uslove kreditiranja i pozajmica. To znači da zakon ne definiše nikakve specifične uslove koje oni moraju da ispune, niti dužnik niti poverilac, da bi se ostvarilo takvo finansiranje.”

Korisnici predžetvenog finansiranja mogu biti fizička i pravna lica, preduzetnici i razna udruženja, a novi zakon predviđa da se oni mogu naći i na strani dužnika, ali i imati ulogu poverioca.


Kome bi poljoprivrednici, koji nisu dovoljno upućeni, trebalo da se jave, ukoliko žele da budu nosioci takvog jednog kredita?

Mi ćemo zajedno, kao Ministarstvo, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i FAO-m da krenemo u jedan obiman sistem treninga i obuka zaposlenih u bankama, u prerađivačkoj industriji, u osiguravajućim kućama, trgovinskim lancima…”

“To će biti sistem edukacije za zaposlene na koji način da se pripreme za takav sistem finansiranja, uključujući i izrade ugovora, zatim procene zaloga, naplate potraživanja… Tako da će poljoprivrednici u nekom narednom periodu, u bankama koje budu prihvatile takav sistem, moći da se informišu i da dobiju sve potrebne informacije o takvom načinu kreditiranja.”

Definisane su ugovorne strane, definisani su osnovni parametri i ono što je važno, uspostavljen je registar takvog načina finansiranja. Sada je već na samim ugovornim stranama da ugovore uslove kreditiranja i pozajmica.

Imajte da u vidu da svi ugovori o predžetvenom finansiranju moraju da budu upisani u registar, jer će jedino tako biti pravosnažni, ali će se tako i sprečiti razne malverzacije. Takođe, znajte da zakon ne zahteva obavezno osiguranje od elementarnih nepogoda, ali da će ga tržište, naročito banke, same nametnuti.

Uz to, u slučaju štete, dužnik je u obavezi da vrati samo onaj iznos koji je primio, a oslobađa se konačno ugovorene obaveze. Ipak, iako je ovaj zakon novina za sve nas, on je već sada naišao na odličan odziv kao ideja. Najveće interesovanje očekuje se na proleće, a do tada pronađite i vi način da iskoristite ovakvu pomoć, jer je sigurno da ona nije za bacanje.

Sagovornica:
Milica Jeftić, koordinator projekta za uvođenje predžetvenog finansiranja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica