Vesti – Održana 14. „Kupusijada“ u Mrčajevcima!

Vesti – Održana 14. „Kupusijada“ u Mrčajevcima!

U selu Mrčajevci kod Čačka, od 16. do 18. septembra, održana je 14. po redu trodnevna turistička manifestacija „Kupusijada“. Na njoj se ove godine u kuvanju svadbarskog kupusa takmičilo oko 40 ekipa i pojedinaca, a najboljima su dodeljeni zlatni, srebrni i bronzani lonac.

Trećeg vikenda u septembru održana je još jedna „Kupusijada“. Ona je okupila mnogobrojne proizvođače kupusa iz ovoga kraja, ali i kuvare, sportiste, kulturno-umetnička društva i građane iz cele Srbije.

Prvog dana manifestacije održan je „Narodni višeboj“ u bacanju kugle, skoku iz mesta, trčanju u džaku i nadvlačenju konopca, a zatim koncert grupe „Vesele osamdesete“ iz Kragujevca.
 

Kuvanje kupusa - Foto: Turistička organizacija Čačak 

Drugog dana takmičenja, u subotu, 17. septembra, počelo je takmičenje u kuvanju kupusa, ali i smotra dečjih folklornih ansambla Moravičkog okruga.
 

Poljoprivredni portal Agromedia poklanja vam 2 PROVERENA RECEPTA ZA SAVRŠEN KISELI KUPUS!

Trećeg dana su, nakon finalnog takmičenja, proglašeni pobednici 14. „Kupusijade“. U kategoriji proizvođača kupusa za najveću glavicu, od 5,1 kilogram, nagradu je dobio Rade Jovanović iz Zablaća, za najveću površinu pod kupusom Sreten Šićović iz Lipnice, a za nabolju tehnologiju proizvodnje kupusa Dejan Vučković iz Zablaća.

 


Pobednici u kuvanju kupusa - Foto: Turistička organizacija Čačak 

Pobednik u kuvanju kupusa u kategoriji „Celo selo kuva“ je Vladimir Savić iz Donje Trepče, a u kategoriji „Ekipe i pojedinci“ Udruženje građana „Čačak – moj grad“ iz Čačka.

U okviru trajanja manifestacije sa posebnom pažnjom za sve proizvođače kupusa, ali i za one koji žele da saznaju nešto više o ovoj kulturi, održali su se i naučno-stručni skupovi o novim sortama, tehnologiji proizvodnje, preradi i plasmanu kupusa i proizvoda od kupusa. Za ovaj deo manifestacije bili su zaduženi stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, sa čačanskog Agronomskog fakulteta, kao i iz poljoprivredne stanice „Ovčar“ Čačak.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica