Vesti – Leskovac poljoprivrednicima obezbedio 64 hektara obradive površine

Vesti – Leskovac poljoprivrednicima obezbedio 64 hektara obradive površine

Grad Leskovac izašao je u susret svojim poljoprivrednim proizvođačima i obezbedio je, uz veliku pomoć Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, novac kako bi se raskrčilo šumsko zemljište na površini od 64 hektara. Investicija je vredna 11.620.000 dinara, čime se radi na rešavanju problema malih i iscepkanih obradivih površina.

S obzirom na to da smo posetili leskovački kraj, sa gradonačelnikom, Goranom Cvetanovićem, razgovarali smo o tome kako se planira i troši agrarni budžet:

Ono što ovde možete da vidite je otprilike 64 hektara obradive površine. Tu je ranije bila šuma. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, koje je finansiralo 70% radova i podršku lokalne samouprave, koja je finansirala 30%, mi smo uspeli da pretvorimo ovu površinu u obradivo zemljište. Investicija je vredna 11.620.000. dinara i sada očekujemo licitaciju. Želimo da naši vredni paori, koji su puni pozitivne energije i hoće da stvaraju, dobiju kvalitetno zemljište, te da mogu lako da proizvedu poljoprivredne proizvode.”

Svi zainteresovani iz Leskovca mogu da učestvuju u licitaciji za nove obradive površine, čime sebi mogu da obezbede kvalitetnije uslove za dalji rad.

Evo vidimo ovde čitavo more plastenika. Panorama Leskovca izgleda tako. Sigurno će poljoprivrednicima dobro doći dodatno zemljište, koje do sada nije bilo korišćeno?

”Znate mi u Jablaničkom okrugu i u Leskovcu imamo problem, jer se obrađuju male površine. Prosečna površina jedne porodice je oko 3ha, ali zato imamo marljive ljude koji rade i onda želimo upravo taj nedostatak da nadoknadimo. Rešili smo da obezbedimo dodatne obradive površine. Proces komasacije je u toku i mislim da smo sada lideri u Srbiji što se toga tiče, jer smanjujemo troškove.”

plastenici Leskovca-©Agromedia

”Ako na jednom prostoru imate veću obradivu površinu troškovi su mnogo manji, proizvodnja efikasnija i bolja, a proizvodi kvalitetniji. Mislim da ćemo upravo na ovaj način, omogućiti našim poljoprivrednim proizvođačima, a imamo ih registrovanih 24.000, dobre i kvalitetne uslove za dalji rad.”


Da li će zemljište biti na raspolaganju svim žiteljima Leskovca i okoline, što je oko 150 sela, ili će biti namenjeno samo onima koji gravitiraju na ovom području?

”Ima 145 naseljenih mesta, a veliki broj ljudi se bavi poljoprivredom. Svako ko se pojavi može da učestvuje u licitaciji. U svakom slučaju meštanima koji su iz Priboja i Zalužja, odnosno iz ovog kraja, odgovaraće više, zbog toga što su lokacijski bliže.”

Krrčenje šume na račun obradivih površina, Leskovac

Pretpostavljam da je ovo samo jedna od aktivnosti koju sprovodite u Leskovcu što se tiče agrosektora, odnosno pomoći poljoprivrednicima?


”U ovom trenutku negde oko 16 miliona dinara je uložena investicija u sređivanje atarskih puteva kako bismo omogućili lakši dolazak do obradivih površina. Smanjuju se i troškovi amortizacije, a samim tim i troškovi proizvodnje. Taj proces traje u kontinuitetu svake godine. Mislim da to radimo na zavidnom nivou. Prošle godine smo u pet sela uradili elektrifikaciju polja, čime smo povećali nivo proizvodnje i smanjili troškove za pet do sedam hiljada evra. Sa tim aktivnostima ćemo nastaviti i u narednom periodu.”

“U narednoj godini planiramo uradimo isto ovako sa 100ha, da poboljšamo atarske puteve i eliminišemo višak atmosferske vode, kako ne bi nanosila štetu, ne samo putevima već i poljoprivrednim proizvođačima.”


Sagovornik:
Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica