Vesti – Kontrola proizvodnih pogona u pekarama

Vesti – Kontrola proizvodnih pogona u pekarama

Inspekcija je u prethodnih nekoliko meseci kontrolisala više od 700 proizvodnih pogona u beogradskim pekarama i utvrdila da je hleb dobrog kvaliteta, ali i da pekari ne poštuju sve propise, zbog čega je zabranjen rad u 25 objekata.

 Pekarski proizvodi na tržištu su bezbedni i kvalitetni, jer smo utvrdili jako mali procenat zdravstveno neispravnih proizvoda i to uglavnom u malim proizvodnim pogonima“, rekao je načelnik u Sektoru poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Nenad Vujović, na sastanku Grupacije proizvođača žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, norme koje pojedini proizvođači ne ispunjavaju odnose se na sisteme bezbednosti HCCP koji nisu uvedeni, na higijenu i način deklarisanja proizvoda, kao i na nepotpunu dokumentaciju. Osim toga, jedan od glavnih problema je što kod nas ne postoji obaveza pakovanja hleba, pa se dešava da se ta namirnica nekada dostavlja i taksijem i drugim neodgovarajućim vozilima.

Generalno gledano, kvalitet pekarskih proizvoda raste i polako se suzbija crno tržište. Brašno i aditivi se nabavljaju od proverenih proizvođača, a na kvalitetu i masi hleba se ne krade, pokazale su kontrole proizvodnih pogona u pekarama.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica