Vesti – Istraživali smo: da li će se zimnica ove godine praviti ili kupovati

Vesti – Istraživali smo: da li će se zimnica ove godine praviti ili kupovati

Sećate li se jeseni kada ste bili mali, mirisa pečenih paprika, ukusa bakinog ajvara i kiselog kupusa iz bureta? Danas sigurno imamo manje vremena za pravljenje zimnice, a većina Beograđana i manjak novca.

 

 

Tegle ajvara i ljutenice @agromedia.rs

Prodavci na zelenim pijacama u Beogradu saglasni su da većina građana kupuje već gotovu zimnicu na tezgama. Prolaznici se slažu sa kupcima i dodaju da se prethodnih godina još od avgusta počinjalo sa pravljenjem zimnice i da toga sada više nema.
 

Na jednoj tezgi saznali smo da tegla ajvara košta od 500 do 700 dinara, u zavisnosti od koje je paprike pravljen, a da se za ovaj „srpski kavijar“ odlučuju stalne mušterije koje mogu da ga priušte.

 

Jedna od prodavačica rekla nam je da kupci najčešće pazare zeleni paradajz i kornišone za turšiju, ali i kupus iz Futoga, koji se prodaje već upakovan.
 

Paprika i kornišoni za turšiju @agromedia.rs


Da će mnogi ove zime odustati od pravljenja zimnice, naša ekipa više nije sumnjala. Još jedan kupac rekao nam je da više ne pravi zimnicu i da je isplativija kupovina gotovih proizvoda, koji se na pijacama mogu naći za 200 dinara po tegli.

Ima i prodavaca koji ne brinu o tome da li će prodati svoje proizvode. Kod takvih se, kako kažu, mušterije češće odlučuju za već gotovu zimnicu. Jedna prodavačica razlikuje se od drugih svojim izloženim proizvodima, jer dolazi iz sela Lokošnice, nedaleko od Leskovca. Ovo mesto poznato je kao „crveno selo“, zbog velikog izbora sušene i začinske paprike, ali i ajvara, ljutenice i pindžura.
 

Sušena paprika @agromedia.rs


Kupci se uglavnom odlučuju za proizvode koji su sezonski, jer je i izbor veći, pa su cene pristupačnije nego inače. Ovih dana se, na primer, u kesama kupaca na zelenim pijacama u Beogradu može naći tek poneki paradajz, paprika, tikvice, karfiol ili kornišon. Iako tek počinje sezona stavljanja kupusa, retke su domaćice koje ga planiraju za zimnicu.
 


Na jednoj od tezgi uočili smo redove naređanog kupusa i pronašli smo prodavačicu, koja nam je rekla da kupus još uvek nije u sezoni, ali da ga kupuju u manjim količinama, do 6 glavica.

 

Kupus @agromedia.rs

Ukoliko ste među onima koji planiraju da pripremaju zimnicu, znajte da su narednih nekoliko nedelja idealne za taj posao. Uoči sezone kiseljenja kupusa, požurite na obližnju pijacu i pazarite ga za svega 30 dinara po kilogramu na veliko, ili 40 dinara za manju količinu.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica