Vesti – Evo šta je sve „Almex“ izložio na Sajmu poljoprivrede!

Vesti – Evo šta je sve „Almex“ izložio na Sajmu poljoprivrede!

Kompanija „Almex“ je ove godine na novosadskom Sajmu poljoprivrede izložila više od 100 novih, savremenih poljoprivrednih mašina kojima su odoleli samo retki posetioci. Uz to, veliku pažnju privukle su i nagrađene junice holštajn i simentalske rase, ali i svinje rase landras i durok.

 

Kompanija Almex na novosadskom Sajmu poljoprivrede nastupa već punih 15 godina. Ove godine, na čak 2.500 metara kvadratnih „Almex“ je predstavio više od 100 novih poljoprivrednih mašina. Svaka od njih u Srbiju je došla iz neke od brojnih renomiranih svetskih kompanija. Nešto više o tome rekla nam je Jelena Marković, marketing menadžer u kompaniji „Almex“.

Sve ove mašine dolaze iz kompanija sa kojima sarađujemo i čiji smo ovlašćeni uvoznici za Srbiju. To su ‘Claas’, ‘Holmer’, ‘Caffini’, ‘Gaspardo’, ‘Lemken’, ‘Bergman’ i druge. Prvenstveno predstavljamo traktore i kombajne, a imamo i teleskopski utovarivač, prevrtače, zelenu liniju iz programa ‘Claasa’…“, objašnjava Jelena.
 

Almexov štand na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 


„Pored toga, predstavljamo i liniju Gaspardo, samohodnu prskalicu Uragano, Caffini prskalice, Lemken plugove i drugo. Ono što ove godine privlači pažnju, kao i prethodnih, svakako je najveći kombajn na ovom sajmu. On se koristi za vađenje šećerne repe, dolazi iz kompanije ‘Holmer’ i košta oko pola miliona evra“,
dodaje ona.

„Mogu da primetim da su ove godine, kao i prethodnih, posetioci veoma impresionirani našim štandom, naročito ‘Claasovim’ mašinama. Zanimaju ih traktori, naročito novi modeli poput Ariona 400 i Axiona 800, a posebno im je interesantan i Lexion montana, kombajn koji smo prvi put predstavili u Srbiji. On je prilagođen i za brdovite predele. Heder se podešava tako što može da se podiže i sa jedne i sa druge strane, pa je vrlo prilagodljiv i brdskim krajevima“, istakla je Jelena.
 

Almexov štand na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 

Ukoliko ste ove godine posetili Novosadski sajam poljoprivrede, verovatno niste odoleli „Almexovom“ štandu. Nove, savremene mašine izgledaju kao da su došle direktno iz svemira, pa zato nije ni čudo što su privukle pažnju gotovo svakog posetioca ovogodišnjeg sajma. Ipak, sudeći po onome što smo videli na „Almexovom“ štandu, „Claas“ mehanizacija definitivno je favorit srpskih poljoprivrednika.


Zato su se mnogi od njih obradovali što su, osim od „Almexovog“ stručnog i ljubaznog osoblja, savete i preporuke u vezi sa mašinama mogli da dobiju i iz prve ruke, od predstavnika kompanije „Claas“ iz Nemačke. Naravno, i mi smo iskoristili priliku da ga upoznamo.
 

„Almex” je jedna od retkih kompanija u našoj zemlji koja ima potpuno zaokružen ciklus proizvodnje hrane.


Karsten Volk, eksport menadžer u kompaniji „Claas“, ispričao nam je: „Dolazim u Srbiju već 18 godina i mogu da kažem da mi je veoma drago što vidim veliki pozitivni razvoj u vašoj zemlji kada je reč o tržištu poljoprivrednih mašina, ali i o poljoprivredi uopšte“.

„Inače, kompanija ‘Almex’ je naš važan parter već desetak godina. Sudeći po mnogim stvarima koje smo do sada zajedno uspešno uradili, mogu da kažem da je ovo jedna veoma ozbiljna kompanija koja se svakom poslu posvećuje detaljno i profesionalno. ‘Almex’ ne samo da prodaje naše mašine, već ih odlično i servisira i u saradnji sa bankama redovno priprema povoljne ponude za poljoprivrednike. Uz to, u svakom trenutku Almex ima stručne ljude, koji odgovarajućim savetom mogu da pomognu svakom kupcu“, dodao je on.
 


Almexove junice na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 

U dugogodišnjoj saradnji, kakva je naša sa ovom kompanijom, takva stručnost i profesionalnost je od izuzetne važnosti i za nas, kao proizvođače, ali i za poljoprivrednike, kao kupce“, zaključio je gospodin Volk.

Osim mehanizacije, „Almex“ je na Sajmu predstavio i svoj stočni fond. Od oko 5.500 visoko produktivnih grla goveda, predstavljeno je 25 veoma kvalitetnih priplodnih junica – 20 holštajn rase i 5 simentalske.
 

Almexove junice na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 

Dragana Vulović, upravnica farme goveda na Starom Tamišu, rekla nam je: „Grla, kao što vidite, vrhunski izgledaju. Koristimo kanadsku i holandsku genetiku, a njihova mlečnost veća je od 10.000 litara u toku laktacije, za 305 dana. Inače, ove krave se posebno pripremaju mesec dana pred Sajam. Vrši se treniranje, kupanje, šišanje i sve što je potrebno da bi one izgledale ovako lepo“.

„Ipak, sav taj trud se isplatio, jer smo osvojili tri pehara, dva zlatna, za kolekcije i jedan srebrni za kolekciju. Uz to, osvojili smo i dve pojedinačne medalje, jednu bronzanu i jednu srebrnu. Sva grla smo već prodali. Interesovanje je veoma veliko. Da smo izložili još krava, sve bismo prodali“, zaključila je ona.
 

„Almex“ ne samo da prodaje mašine, već ih odlično i servisira i u saradnji sa bankama redovno priprema povoljne ponude za poljoprivrednike.

Sa tri „Almexove“ farme svinja na Sajmu poljoprivrede bile su izložene neke od najboljih predstavnika landras i durok rase.

Slobodan Kragić, rukovodilac svinjarstva u kompaniji „Almex“, objasnio nam je: „Izašli smo na Sajam sa kolekcijom nazimica rase landras i kolekcijom svinja rase durok. Imamo i veprove obe rase, ali i kolekciju tovnih svinja i jednu krmaču sa prasadima. Dobili smo srebrni pehar Sajma i četiri zlatne medalje za izloženu kolekciju svinja i za nerastove u obe rase.
 

Almexova prasad na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 


„Inače, kada je reč o genetici, mogao bih da kažem da na njoj mnogo radimo. Već nekoliko godina radimo na uvozu kvalitetnog priplodnog materijala kako bi poboljšali naše proizvodne performanse, a za ishranu naših svinja koristimo isključivo stočnu hranu i premikse iz fabrike FSH ‘Jabuka’, koja je takođe u sklopu naše kompanije
“, dodao je on.

Almex“ je jedna od retkih kompanija u našoj zemlji koja ima potpuno zaokružen ciklus proizvodnje hrane. Ovaj put od njive do trpeze kontroliše se još od analize zemljišta na kojem se proizvode žitarice, odnosno sirovina za stočnu hranu kojom se hrane Almexove“ životinje. Ipak, ovako dugačak, složen i savremen put zaslužuje još mnogo pažnje. Zato ćemo o njemu detaljnije tek govoriti. 

Sagovornici:
Jelena Marković, marketing menadžer u kompaniji „Almex“
Karsten Volk, eksport menadžer u kompaniji „Claas“
Dragana Vulović, upravnica farme goveda na Starom Tamišu
Slobodan Kragić, rukovodilac svinjarstva u kompaniji „Almex“

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica