Vesti – „Delta Agrar“ na Sajmu poljoprivrede – pravi primer dobre prakse!

Vesti – „Delta Agrar“ na Sajmu poljoprivrede – pravi primer dobre prakse!

Štand kompanije „Delta Agrar“ jedan je onih koji su na novosadskom Sajmu poljoprivrede ostavili mnogo lepih i pozitivnih utisaka. Osim toga, ova kompanija dobila je i nagradu za apsolutnog šampiona u svinjarstvu na ovogodišnjem Sajmu, što je bio dovoljan razlog da porazgovaramo sa nekim od predstavnika „Delta Agrara“. Pogledajte šta smo sve saznali.

Iako je 83. Međunarodni sajam poljoprivrede završen, utisci se još sabiraju. Ova manifestacija bila je idealna prilika da se sretnu poljoprivrednici iz raznih krajeva naše zemlje, razmene svoja znanja i iskustva, upoznaju se sa inovacijama i svetskim trendovima u oblasti agrara i vrate se svojim kućama bogatiji za neku novu mašinu, vrhunsko grlo stoke ili makar suvenir.

S druge strane, novosadski Sajam poljoprivrede bio je i pravo mesto da se brojne domaće, ali i strane firme i kompanije predstave u najboljem svetlu, pohvale se svojim uspesima i dostignućima i pokažu posetiocima najbolje i najatraktivnije primerke iz svoje ponude.
 

Štand Delta Agrara - ©Agromedia 

Kada je reč o domaćim kompanijama, „Delta Agrar“ je svakako među onima čiji je štand na posetioce ostavio mnogo pozitivnih i lepih utisaka. O tome šta je sve na njemu bilo izloženo i za koje proizvode su se kupci najviše interesovali razgovarali smo sa Nikolom Veinovićem, predstavnikom „Delta Agrara“ kojeg smo upoznali na štandu.

Nikola Veinović iz kompanije „Delta Agrar“ objasnio nam je: „Ove godine predstavili smo traktore Landini, priključne mašine francuskog brenda Kuhn, italijanske Hermes kosačice i voćarski program, telehendere marke Faresin i drugo. Imamo i nove traktore od 35 do 55 konjskih snaga, koji su veoma pristupačni našim poljoprivrednicima.
 

Štand Delta Agrara - ©Agromedia 

Da li zato što se voćarstvo u našoj zemlji sve više razvija, ili zbog pristupačnijih cena manjih mašina – posetioci su se na štandu „Delta Agrara“ najviše interesovali za voćarske traktore.

Prošle godine smo plasirali 10 traktora na prostoru Vojvodine i Šumadije. Ove godine je taj broj već sada dvostruko veći. Zato mogu da zaključim da su Landini traktori, naročito modeli Rex od 60 do 110 konjskih snaga, definitivno našli svoje mesto kod voćara u Srbiji“, rekao je Nikola Veinović.
 


Kada pada kiša, poljoprivrednici u Srbiji ne misle o navodnjavanju. Čim grane sunce, svi bi da navodnjavaju istog trenutka.

Za kupce sa malo dubljim džepom bili su izloženi i najsavremeniji sistemi i oprema za navodnjavanje. Ipak, saznali smo da poljoprivrednici u Srbiji imaju veoma čudnu praksu kada je reč o kupovini ovakve vrste mehanizacije.


Aleksandar Marjanović, menadžer za sisteme za navodnjavanje u kompaniji „Delta Agrar“, objasnio nam je o čemu je reč: „Kada pada kiša poljoprivrednici ne misle o navodnjavanju. Čim grane sunce, svi bi da navodnjavaju istog trenutka. Inače, na našem štandu je posećenost odlična i mnogi ljudi koji prošle godine nisu uspeli da kupe sisteme za navodnjavanje, ove godine će to uraditi.“
 

Štand Delta Agrara - ©Agromedia 



Standardno, mi smo na štandu izložili sisteme kap po kap izraelske proizvodnje Rivulis, sisteme tifona italijanskog proizvođača Ocmis i, naravno, mehanizovano navodnjavanje veštačkom kišom, odnosno Valmont sisteme
“, dodaje Aleksandar.

Ako su vas obeshrabrile visoke cene, a planirali ste da kupujete opremu za navodnjavanje ili neku mašinu sa ovog štanda, ne brinite, „Delta Agrar“ je za svoje kupce pripremio razne pogodnosti i olakšice.
 

Štand Delta Agrara - ©Agromedia 

Nikola Veinović nam je rekao o kakvoj ponudi je reč: „Ove godine, u saradnji sa ‘Pro Credit’ i ‘Komercijalnom bankom’ pripremili smo dinarske kreditne linije, sa nula odsto kamate na tri godine. Ministarstvo poljoprivrede izašlo je sa odlukom o subvencionisanim kamatama i prema tome smo sa pomenute dve banke napravili aranžmane koji će biti dosta pristupačniji poljoprivrednicima.

Još više od štanda sa mehanizacijom i sistemima za navodnjavanje pažnju je privukao stočni fond koji je ova kompanija izložila. Naime, za ponudu svinja sa imanja „Napredak“ u Staroj Pazovi kompanija „Delta Agrar“ dobila je čak 6 priznanja.
 

Prasići na štandu Delta Agrara - ©Agromedia 

Zoran Uzelac, rukovodilac svinjarstva u kompaniji „Delta Agrar“ pohvalio se: „Mi smo ove godine na Sajmu apsolutni šampioni u svinjarstvu. Izložili smo, kao i svake godine, kompletnu kolekciju svinja, priplodne nazimice, priplodne nerastove, krmaču sa prasadima i tovljenike. Nagrađeni smo posebno za kolekciju izloženih nazimica, za nerasta durok rase, za krmaču sa prasićima i tovljenike, za javni nastup, odnosno izlaganje i za, kao što rekoh, apsolutne šampione.

Da podsetimo, „Delta Agrar“ na svojim imanjima u Staroj Pazovi, Zaječaru, Banatskom Velikom Selu i Vladimirovcu ima ukupno oko 4.500 krmača. Godišnja proizvodnja na ovim imanjima iznosi oko 110.000 tovljenika. Do kraja ove godine, samo u razvoj farmi svinja „Delta Agrar“ će uložiti još oko 1,5 miliona evra kako bi proizvodnja na njima bila još bolja i uspešnija. Naravno, mi ćemo ovaj razvoj i dalje pratiti i redovno vam predstavljati ovakve primere dobre prakse, jer za vrhunske rezultate treba učiti od najboljih.

Sagovornici:
Nikola Veinović, „Delta Agrar“ 
Aleksandar Marjanović, menadžer za sisteme za navodnjavanje u kompaniji „Delta Agrar“ 
Zoran Uzelac, rukovodilac svinjarstva u kompaniji „Delta Agrar“ 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica