Vesti – Ambasador Irana u poseti „Superioru“

Vesti – Ambasador Irana u poseti „Superioru“

Kompaniju „Superior“ iz Velike Plane ove nedelje posetila je jedna veoma neobična grupa gostiju. Nju su činili ambasador Irana, njegova ekselencija Madžid Fahimpur sa delegacijom, predsednik opštine Velika Plana Igor Matković, gospodin Petar Tutavac iz kompanije „Pertu“ iz Požarevca i predstavnici Regionalne privredne komore Požarevac.
 

Gospodin Uroš Vlajić iz Privredne komore Požarevac objasnio nam je o kakvoj je poseti reč, koje je još firme i proizvodne pogone posetio ambasador Irana, kao i kakav je cilj njegove posete.

Došla je najviša ekipa iz iranske ambasade iz Beograda. Inače, ja sam već nekoliko meseci pregovarao sa iranskim ekonomskim savetnikom ambasade i odredili smo današnji datum za njihovu posetu. Oni su obišli tri firme u tri opštine i mogu da kažem da su veoma zadovoljni“, istakao je Uroš Vlajić.
 

Ambasador Irana u poseti Superioru - ©Agromedia 

Posetili smo najpre kompaniju ‘Bambi’ u Požarevcu, zatim fabriku specijalne opreme ‘Goša’ u Simićevu i na kraju kompaniju ‘Superior’ u Velikoj Plani. Sve su to firme koje se mnogo razlikuju jedna od druge, ali imaju veoma interesantan proizvodni program koji mogu da ponude velikom iranskom tržištu“, dodao je Vlajić.

Islamska Republika Iran je najveća zemlja Bliskog istoka, sa bogatom i dugačkom istorijom poljoprivredne proizvodnje. Naime, veruje se da su narodi sa prostora današnjeg Irana prvi pripitomili koze i to još 10.000 godina pre Hrista, a vino proizvode više od 7.000 godina. Danas, sa samo 240 mm kiše po m2 godišnje, nedostatak vode je najveće ograničenje za razvoj poljoprivrede Irana.
 

Ambasador Irana u poseti Superioru - ©Agromedia 

Madžid Fahimpur, ambasador Irana, objasnio nam je: „Poslednjih godina naša zemlja se veoma razvila u oblasti voćarstva, a polako napreduje i povrtarstvo i ratarstvo u Iranu. Ipak, nedostatak padavina je veliki problem za najveći deo naših poljoprivrednika, pa zato radimo na unapređenju upravljanja vodom i navodnjavanja. Upravo je to oblast u kojoj mislim da najviše možemo da sarađujemo sa Srbijom i u kojoj su naše dve zemlje komplementarne.“

„Uz to, činjenica da je Iran, sa 80 miliona stanovnika, zaista veliko tržište, otvara i brojne druge mogućnosti za saradnju, naročito u oblasti savremenih tehnologija u poljoprivredi i razmeni iskustava, a upravo će ‘Superior’ i slične firme biti dobra baza za razvoj saradnje u oblasti agrara naše dve zemlje“, dodao je on.
 


Danas, sa samo 240 mm kiše po m2 godišnje, nedostatak vode je najveće ograničenje za razvoj poljoprivrede Irana.

Da je zadovoljan posetom ambasadora Irana, nije krio ni gradonačelnik Velike Plane.


Izuzetno mi je velika čast što smo danas imali priliku da ugostimo ambasadora jedne prijateljske zemlje i pokažemo mu šta mi ovde imamo i čime se bavimo. Mislim da njegova ekselencija ima pozitivne utiske i očekujem da ćemo sa Iranom imati veoma lepu saradnju“, rekao je Igor Matković, gradonačelnik Velike Plane.
 

Ambasador Irana u poseti Superioru - ©Agromedia 


Gospodin Petar Tutavac, inženjer sa višedecenijskim iskustvom u oblasti prehrambene industrije, takođe misli da će saradnja Srbije i Irana biti na obostranu korist i to ne samo kada je reč o poljoprivredi.

Petar Tutavac iz kompanije „Pertu“ istakao je: „Očekujem saradnju u konditorskoj industriji, jer su Iranci vrlo poznati po ovoj vrsti proizvodnje, posebno po proizvodnji opreme za tu industriju. To zanima i mene i moju kompaniju, jer vršimo usluge u ovoj grani prehrambene industrije, kao i transfer tehnologije.
 

Paradajz bi mogao da ima veliku ulogu u saradnji naše dve zemlje, s obzirom na to da je ova namirnica veoma važna u ishrani Iranaca.

Mislim da će za obe strane biti veoma interesantno da se proširi saradnja, a isto tako možemo zajedno sa njihovim kompanijama da radimo na tehnologiji i na njihovoj opremi, koja važi za veoma kvalitetnu, naročito za industriju bombona“, zaključio je on.

Iranci su još pre nekoliko decenija uvozili seme raznih srpskih hibrida i sorti. Zato bi saradnja na već postavljenim temeljima semenarstva mogla da bude odlična prilika, ne samo za „Superior“, već i za mnoge ljude koji su zaposleni u ovom sektoru.
 

Ambasador Irana u poseti Superioru - ©Agromedia 

Sudeći prema onome što smo čuli na sastanku, paradajz bi mogao da ima veliku ulogu u ovoj saradnji, s obzirom na to da je ova namirnica veoma važna u ishrani Iranaca. Upravo zato, trenutno je i velika konkurencija na ovom polju, ali izgleda da se predstavnici „Superiora“ ne boje takvih prepreka. Naprotiv, svi su se jednoglasno složili da je „Superior“ zaista superioran.

Sagovornici:
Uroš Vlajić, Privredna komora Požarevac
Madžid Fahimpur, ambasador Irana
Igor Matković, gradonačelnik Velike Plane
Petar Tutavac, „Pertu“
Nebojša Đinović, „Superior“
Ivo Đinović, „Superior“
Milan Erić, „Superior“

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica