Vesti – 50 miliona u Fondu za poljoprivredu Opštine Pirot u 2016. godini

Vesti – 50 miliona u Fondu za poljoprivredu Opštine Pirot u 2016. godini

Fond za razvoj poljoprivrede Opštine Pirot ove godine uvećan je za osam miliona dinara u odnosu na prošlu, 2015. godinu i iznosi ukupno 50 miliona. Veliko interesovanje proizvođača za korišćenje subvencija Fonda ilustruje podatak da je za prvih mesec dana otkako je objavljen konkurs primljeno 180 zahteva za sufinansiranje proizvodnje.
 

Za prvih mesec dana trajanja konkursa za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnje u Fond za poljoprivredu Opštine Pirot stiglo je 180 zahteva za korišćenje subvencija, a isplaćena su sredstva po 165 zahteva.

 

Goran  Popović, pomoćnik predsednika Opštine Pirot za poljoprivredu © Foto: Gordana Simonović

Brzo obrađujemo zahteve i, što je najvažnije, još brže vraćamo novac poljoprivrednim proizvođačima na uplatne račune. Novca u Fondu imamo dovoljno i ja molim sve poljoprivrednike koji žele da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju i za to imaju sredstva da što pre obave ulaganja kako bismo mogli na vreme da im vratimo deo subvencija na osnovu tih ulaganja“, kaže Goran Popović, pomoćnik predsednika Opštine Pirot za poljoprivredu.
 

Lokalna samouprava Oštine Pirot subvencioniše sve vidove proizvodnje izuzev gajenja riba i peradi sa maksimalno 750.000 dinara po zahtevu.

Lokalna samouprava subvencioniše sve vidove proizvodnje izuzev gajenja riba i peradi sa maksimalno 750.000 dinara po zahtevu. Veliko interesovanje vlada za subvencionisane kredite. „Lokalna samouprava plaća kamatu na te kredite u maksimalnom iznosu od 5.000 evra. Naši proizvođači mogu da iskoriste te kredite za dogradnju objekata, osavremenjavanje proizvodnje na gazdinstvu kroz kupovinu poljoprivredne mehanizacije, kvalitetnih priplodnih grla i ostalo“, ističe Popović.

Subvencije Opštine odnose se na proizvodnju, ali i preradu. Pirotski proizvođači imaju dugu i bogatu tradiciju u proizvodnji mleka, pa se najviše zahteva za sufinansiranje prerade odnosi upravo na proizvodnju mlečnih proizvoda. „Oni koji žele da prerađuju mleko na svom gazdinstvu i imaju rešenje od Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinu mogu da kupe celokupnu opremu za preradu mleka na gazdinstvu i traže povraćaj sredstava iz Fonda za razvoj poljoprivrede maksimalno do 200.000 dinara. To nije mali iznos ako znamo da nisu potrebna velika ulaganja da bi se ispunili uslovi za preradu mleka na gazdinstvu“, objašnjava Popović.
 


Mleko © Agromedia

Iako na teritoriji Opštine Pirot proizvođači ne gaje veliko interesovanje za preradu voća i povrća za tržište, u Fondu kažu da su spremni da potpomognu i ovaj vid prerade, ali upozoravaju da su sredstva za to daleko veća u odnosu na ona potrebna za preradu mleka, a uslovi koje je potrebno ispuniti zahtevniji.

Mogu da se dobiju neke manje sušare za voće i povrće, ali nemamo interesovanja poljoprivrednika za takvu kupovinu. Pre nego što napravimo plan i program rada Fonda, obraćamo se udruženjima poljoprivrednika, šaljemo zahteve poljoprivrednoj stručnoj službi, veterinarskoj klinici i mesnim zajednicama da vidimo kakve će predloge dati, da probamo da na što bolji način napravimo program. Ukoliko bi bilo upita i interesovanja za sušare, ili sledeće godine za mini hladnjače, naravno da bismo planom predvideli i sufinansiranje nabavke takve opreme“, ističe Popović.
 


Pčelari su masovno počeli da uvećavaju broj košnica, da se ozbiljnije bave ovom proizvodnjom.


Prema zahtevima koji pristižu u Fond za razvoj poljoprivrede mogu se pratiti interesovanja poljoprivrednika i razvoj određenih poljoprivrednih grana. Na osnovu toga, vidljivo je da je u Opštini Pirot pčelarska proizvodnja u ekspanziji. „Pčelari su masovno počeli da uvećavaju broj košnica, da se ozbiljnije bave ovom proizvodnjom. Deo zasluga za to pripada i samom Fondu, ali daleko veća zasluga pripada interesovanju kupaca iz Evropske unije za kvalitetan med. Veliko je interesovanje Nemaca i Italijana. Pčelari imaju dobru cenu meda u otkupu, a mi im omogućavamo da kupe bolju opremu jer su uslovi za izvoz meda poprilično strogi“, kaže Popović.

Košnice ©Agromedia

Opština Dimitrovgrad pokrenula je aktivnosti oko zaštite geografskog porekla staroplaninskog meda. Opština Pirot pridružiće se komšijama, s obzirom na to da se 70% prostora Stare planine nalazi na pirotskoj teritoriji. „Razgovarao sam sa predstavnicima Opštine Dimitrovgrad da u narednom periodu preduzmemo ozbiljnije mere kako bismo što pre zaštitili geografsko poreklo meda, jer ćemo tako lakše moći da ga prodajemo. Pčelari će lakše dolaziti do sredstava, a pre nekoliko dana dolazili su predstavnici ’Delta Agrara’, koji su zainteresovani da ulažu u pčelarsku proizvodnju. Njih više interesuje organski med, a s obzirom na to da na Staroj planini nema industrije i zagađivača, veoma lako i brzo sva pčelinja društva na tom prostoru mogu da se uvedu u organsku proizvodnju“, ističe Popović.
 

Od 850 korisnika, koliko se godišnje javi na konkurs Fonda, tek stotinak se odnosi na sufinansiranje osiguranja.

U Fondu za razvoj poljoprivrede subvencionišu i osiguranje useva, životinja i zasada sa 40% od premije osiguranja. Od 850 korisnika, koliko se godišnje javi na konkurs Fonda, tek stotinak se odnosi na sufinansiranje osiguranja. „Naši proizvođači još uvek nemaju svest o značaju osiguranja useva i letine. Evo, da su sada imali osigurane voćnjake i jagodnjake, naplatili bi štetu od osiguravajućih kuća zbog ovog mraza koji je pogodio našu opštinu. Ovako, kada se desi bilo kakva elementarna nepogoda, svi oni podnose zahteve lokalnoj samoupravi da im nadoknadi štetu, a jedino mesto za to su osiguravajuće kuće“, objašnjava Popović i dodaje da je u takvoj situaciji uredba Ministarstva kojom se ne dozvoljava kumulacija subvencija kod osiguranja dodatno pogoršala ionako loše stanje kada je u pitanju osiguranje poljoprivrednih dobara u pirotskoj opštini.

Prošle godine situacija je bila bolja: mi smo kroz subvencije poljoprivrednicima vraćali 30% a država 40% od premije osiguranja. Proizvođači ove godine moraju da se opredele da li će koristiti subvencije lokalne samouprave ili države. Po mom mišljenju ovo je loše, jer bi u suprotnom proizvođače osiguranje koštalo svega 20% od premije, i imali bismo daleko veći odziv proizvođača koji osiguravaju svoja dobra”, zaključuje Popović i dodaje da očekuje da ove godine više od 1.000 korisnika dobije subvencije u poljoprivredi od lokalne samouprave.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica