Vest – Narodna biblioteka Smederevo u susret najmlađima na selu

Vest – Narodna biblioteka Smederevo u susret najmlađima na selu

Smederevska Narodna biblioteka ima desetak ogranaka u selima smederevske opštine, ali svoju aktivnost u tom delu širi i posebnim akcijama i radionicama, s ciljem da knjiga bude bliža i čitaocima u ruralnim sredinama. U četvrtak, 10. novembra, u Mihajlovcu kod Smedereva održana je, u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Pčelica“, kreativna govorna radionica pod nazivom „Igranje glasovima“.
 

Deca iz vrtića Pčelica iz Mihajlovca - © Foto: Snežana Glišić

 

Dečje odeljenje Narodne biblioteke Smederevo već je poznato po velikom broju kreativnih radionica koje organizuje za svoje najmlađe članove u Smederevu, ali je ovih dana napravljen korak dalje okretanjem ka ruralnim sredinama. Narodna biblioteka Smederevo ima 10 bibliotečkih ogranaka u selima smederevske opštine i namerava da nastavi sa akcijama čiji je cilj da se knjiga što više približi ne samo mladim, nego i starijim čitaocima, odnosno da se i tamo razvije prosvetni i kulturološki rad, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena deci predškolskog i školskog uzrasta.
 

Narodna biblioteka Smederevo ima 10 bibliotečkih ogranaka u selima smederevske opštine i namerava da nastavi sa akcijama čiji je cilj da se knjiga što više približi ne samo mladim, nego i starijim čitaocima.

Kreativna radionica u Mihajlovcu

U okviru ovih nastojanja, 10. novembra u vrtiću „Pčelica“ u Mihajlovcu kod Smedereva održana je prvi put jedna kulturno-edukativna akcija ove vrste. Reč je o radionici iz programa „Deca imaju reč“, a pod nazivom „Igranje glasovima“, koju je realizovala Višnja Rajković Mrdaković, koordinator Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Smederevo. Domaćice gostima iz Smedereva bile su vaspitačice Aleksandra Stojković, Vesna Živić i Ana Marija Jović.
 

Kreativna radionica u Mihajlovcu - © Foto: Snežana Glišić

U saradnji sa Predškolskom ustanovom ’Naša radost’ iz Smedereva početkom oktobra startovali smo sa realizacijom projekta ’Deca imaju reč’. Ključni deo radionica, namenjen deci predškolskog uzrasta, jeste bogata riznica govornih radionica. Praktične vežbe zamišljene su tako da podstiču praktikovanje svih komponenti govornog razvoja. Tu su još i vežbe stvaranja većih govornih celina (tzv. teksta), koje obuhvataju pričanja priča, prepričavanje, opisivanje“, kaže Višnja Rajković Mrdaković, dodajući da je radionica naišla na veliko interesovanje mališana u Mihajlovcu, koji su ih ispratili rečima: „Hoćemo još“.


 

Autorka teksta i fotografija: Snežana Glišić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica