Veća količina aflatoksina u kukuruzu posledica suše

Veća količina aflatoksina u kukuruzu posledica suše

Vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu Srbije, Emina Milakara rekla je da se zbog velike suše, ove godine, očekuje povećan sadržaj aflatoksina u kukuruzu.

Moguća veća količina aflatoksina- © Agromedia

„Dozvoljena količina aflatoksina u mleku je od oktobra prošle godine 0,25 mikrograma po litru“, rekla je Milakara. U EU gornja granica iznosi 0,05 mikrograma aflatoskina po litru mleka.

Povodom ovog biće štampani flajeri u cilju edukacije proizvođača stočne hrane i farmera u cilju podizanja nivoa opreznosti pri ishrani stoke.

Predsednik Odbora Marijan Rističević  predložio je, stručnu pomoć proizvođačima stočne hrane, što može izvesti poljoprivrednim savetnicima koji će raditi na terenu, jer „flajeri neće stići do svih“.

Aflatoksini narušavaju zdravlje i ljudi i životinja, a najviše ih ima u žitu, orašastim plodovima, začinima, uljaricama i suvom koštunjavom voću. Iako prvi objavljeni podatak o aflatoksinima datira još iz 1960. godine, decenije su prošle pre nego što je celokupna svetska javnost počela ozbiljnije da se bavi tim problemom. A da biste bili dobro obavešteni i upućeni kako da se zaštitite od aflatoksina, evo šta sve treba da znate o njima!

Izvor: Blic , Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica