Uskoro novi sistem identifikacije zemljišnih parcela

Uskoro novi sistem identifikacije zemljišnih parcela

Nedavno je završen pilot projekat za uspostavljanje Sistema indentifikacije zemljišnih parcela (skraćeno LPIS) u Srbiji u kome je učestvovalo 11 opština, a čiji je krajnji cilj kreiranje i vođenje digitalne grafičke evidencije svih zemljišnih površina koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Uskoro novi sistem indentifikacije zemljišnih parcela - © Pixabay

Projekat je pokrenut od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, a konsultansku i finansijsku podršku je pružila Evropska unija iz IPA nedodeljenih sredstava.

Ovaj sistem bi trebalo da predstavlja jednu od najvažnijih komponenti Integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS) svih direktnih plaćanja, kao i plaćanja iz mera ruralnog razvoja koja se odnose na površinu zemljišnih parcela.

Uz pomoć LPIS-a omogućiće se pravednija raspodela podsticaja po površini zemljišta koju poljoprivrednici koriste, uspostaviće se bolja kontrola podsticaja, a sistem će služiti i za prikupljanje podataka o načinu korišćenja poljoprivrednog zemljišta, koji će se kasnije koristiti za analitiku i statistiku poljoprivredne proizvodnje.

Planirano je da ovaj sistem Srbija uspostavi do kraja 2023. godine.

U pilot projektu je učestvovalo 11 opština i to: Novi Kneževac, Sečanj, Sremska Mitrovica, Irig, Gornji Milanovac, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Boljevac, Leskovac i Vlasotince.

Prema navodima Uprave za agrarna plaćanja, pilot projekat je trajao 10. meseci, a pored njih učestvovali su i eskperti iz Češke i Slovenije. Ostvareni su ciljevi poput izrade tehničke specifikacije softvera za LPIS i zemljišni pokrivač, a nakon analize preporučeno je da se koristi referentni tip parcele kao fiziki blok.

U narednom periodu se očekuje druga faza pilot projekta, a nakon toga i uspostavljanje LPIS na celoj teritoriji Srbije.


Izvor: UAP

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica