Uklanjaju divlje deponije u Vojvodini

Uklanjaju divlje deponije u Vojvodini

Za otklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je ugovore vredne 11,5 miliona dinara.
 

Uklanjanje divljih deponija u Vojvodini -  - © Pixabay

Kako navode iz sekretarijata, u osam lokalnih samouprava koje su dobile ta sredstva biće uklonjeno blizu 20.000 kubnih metara otpada. Obradivo zemljište koje bude dobijeno tim procesom moći će da se daje u zakup i da se tako ostvare prihodi.

Potpisani su ugovori sa sedam lokalnih samouprava za dodelu sredstava za opremanje poljočuvarske službe, čija je ukupna vrednost veća od 15 miliona dinara. Od toga će Pokrajinski sekretarijat uložiti oko 7,5 miliona dinara.

Uručeni su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava u vrednosti većoj od 120 miliona dinara za pošumljavanje, melioraciju degradiranih šuma, širenje mreže šumskih puteva i unapređivanje rasadničke proizvodnje.

Sredstva su ostvarila javna preduzeća Vojvodina šume, Nacionalni park Fruška gora, Institut za nizijsko šumarstvo i drugi.

Uvedene su i mere za povećanje šumovitosti u narednoj godini, kojima su lokalne samouprave pozvane da se aktivnije uključe u procese pošumljavanja u svojim sredinama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica