UKINUTE terminske cene pšenice! – IZVOZ SUNCOKRETA pod znakom pitanja

UKINUTE terminske cene pšenice! – IZVOZ SUNCOKRETA pod znakom pitanja

Danas je održan sastanak na nivou Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) i glavna tema bila je cena pšenice i suncokreta. Pozvali smo Jovicu Jakšića, predsednika NAPS-a i pitali ga zbog čega pšenica više neće moći da se ugovara, ali i šta bi se desilo ukoliko se zabrani izvoz suncokreta iz naše zemlje.

U nekom ranijem periodu ratari su imali dogovorenu terminsku cenu pšenice od 42, 50 dinara sa PDV-om. Terminska cena pšenice podrazumeva cenu koja se dogovara prilikom iznošenja roda pšenice i koja će zagarantovano biti ispoštovana kada isplata dođe na red.

Međutim kako Jovica Jakšić kaže, juče su dobili obaveštenje da terminske cene pšenice više ne postoje, dakle pšenica više neće moći da se ugovara. Zato je ovo udruženje odlučilo da napravi sastanak sa većim izvoznicima i pokuša da ograniči cene pšenice.

“Zbog čega se to desilo, nama je potpuno nejasno. Verovatno su pojedini poljoprivredni proizvođači ponudili pšenicu po jako niskim cenama, pa je zbog toga odlučeno da više nema ugovaranja cene.”

Žetva pšenice se bliži, a sve još uvek stoji u vazduhu. Prinosi će sigurno biti drastično manji zbog đubriva koje se u manjim količinama dodavalo na njive ove godine zbog visokog cena. Ni vremenski uslovi nisu išli na ruku proizvođačima pa će to dodatno usloviti niže prinose ove ratarske kulture. Sa druge strane naši poljoprivrednici nemaju predstavu o tome koliko će vredeti njihov proizvod.

Kiša koja je padala prethodnih dana nije uspela da nešto mnogo promeni stanje u pšenici. To dodatno otežava situaciju ratara, zbog čega oni ovih dana organizuju česte sastanke i donose važne odluke kada je reč o proizvodnji pšenice i plasmanu ovog proizvoda.

Prodaja pšenice je za mnoga domaćinstva značajna, jer donosi takzovani “prvi dinar” u kuću, koji koliko toliko može da pokrije prethodna ulaganja. Da li će poljoprivrednici, uprkos ceni koju im budu ponudili za pšenicu morati da je prodaju da bi na neki način relaksirali budžet i pokrili troškove.

“Mnogi poljoprivrednici su se jesenas zadužili da bi zasejali pšenicu, a svi znamo kolika je bila cena azotog đubriva. Neki su uspeli da to izguraju samo sa svojim finansijama, ali je većina morala da uzima kredite. Zato je sada veoma važno da bude adekvatna cena pšenice da bi oni mi mogli da ostvare neki profit”, kaže predsednik Udruženja NAPS.


Retki su oni ratari koji mogu da ulažu i proizvodnju pšenice a da se ne zadužuju, kaže naš sagovornik, to su često oni proizvođači kojima je poljoprivreda dodanta delatnost. Jedino oni mogu da ostave pšenicu u skladištima, kaže Jovica.

Kada je reč o suncokretu postoji verovatnoća da se zabrani njegov izvoz.

“Pa što se tiče suncokreta biće veliki problem ako bude bila totalna zabrana izvoza suncokreta.  Zbog toga što će domaće uljare kupiti sav suncokret, a onda će one moći da se dogovoraju i odlučuju koju će cenu da vam plate. To je onda veliki problem. Dakle tržište treba da reguliše cenu”, kaže naš sagovornik.


Sagovornik: Jovica Jakšić, NAPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica