U Novom Sadu otvoren sajam „Nauka za privredu“

U Novom Sadu otvoren sajam „Nauka za privredu“

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je prvi po redu sajam “Nauka za privredu”, koji se održava na Novosadskom sajmu.

 

 

Nova sajamska manifestacija organizovana je na inicijativu i pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, radi čvršćeg povezivanja nauke i privrede u cilju intenzivnog ekonomskog razvoja.

Đorđe Milićević je na otvaranju rekao da je Srbija na dobrom putu ekonomskog razvoja, kome i AP Vojvodina daje značajan doprinos. On je naglasio da o tome nepobitno govore ohrabrujući podaci za prvih devet meseci ove godine: povećanje industrijske proizvodnje za 7,9 odsto, rast izvoza za čak 18,7 odsto, stepen pokrivenosti uvoza izvozom koji je krajem septembra iznosio skoro 96 odsto, dok je broj nezaposlenih lica, i to je najvažniji podatak, istakao je Milićević, smanjen za 22.461.

“Ali, mi želimo još brži i još snažniji ekonomski razvoj. Da bi do toga i došlo, neophodno je i osmišljavanje novih mehanizama koji će takav razvoj indukovati. Jedan od njih je, bez sumnje, mnogo intenzivnija primena savremenih naučnih dostignuća u realnoj ekonomiji, što je i osnovna ideja pokretanja i osnovni cilj održavanja sajma “Nauka za privredu”, naglasio je Milićević.

Prema njegovim rečima, ovaj sajam će biti značajan korak kako bi se naučna, tehničko-tehnološka dostignuća i inovacije, do kojih naši priznati naučnici i istraživači dolaze na fakultetima i naučnim institutima, primenila u svim proizvodnim oblastima, od poljoprivrede, preko industrije, do sfere uslužnih delatnosti.

Upešna proizvodnja - © Pixabay


To će, kako je rekao Milićević, doprineti većoj efikasnosti pojedinačnih privrednih društava a, u konačnom zbiru, do još boljih ekonomskih indikatora i mnogo bržeg rasta bruto domaćeg proizvoda.

Milićević je novi poslovni sajam okarakterisao kao mesto susretanja, jer će on biti izuzetna prilika da i naučnoistraživačke institucije steknu precizan uvid u realne potrebe privrede i tržišta i tako dobiju mogućnosti za transfer znanja u konkretne privredne projekte.

U naredna dva dana trajanja sajma, potencijale svojih naučnih i istraživačkih dostignuća demonstriraće privrednim kompanijama predstavnici svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, drugih univerziteta iz Srbije, tri naučna instituta iz AP Vojvodine, Naučno-tehnološkog parka iz Beograda, Bio-tehničkog fakulteta iz Crne Gore i Inovacionog centra iz Republike Srpske. Predstavnici iz francuskog regiona Valdoaz prezentovaće primere svoje prakse u oblasti primene nauke u privredi.


Na svečanom otvaranju, učesnicima i gostima obratili su se član Gradskog veća Novog Sada za privredu Milorad Radojević i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Poslovni sajam “Nauka za privredu“, organizovan je uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Novosadskog sajma i Privredne komore Vojvodine.


Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica