U Hrvatskoj POTVRĐEN ptičiji grip

U Hrvatskoj POTVRĐEN ptičiji grip

U Vukovaru registrovani su novi slučajevi ptičijeg gripa, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.  Poslednji slučaj je potvrđen 21. februara u uzorku uginulih crvenokljunih labudova s područja Vukovarsko-sremske županije.Ptičiji grip je  zahvatio čitavu Evropu, ali ako je sudeći po broju zaraženih ptica, ovo je definitivno najteža sezona do sada. 
Kokoške - ©Canva

Navodi se da ptičji grip nije registrovan kod domaće peradi. Iz Ministarstva upozorvaju na važnost pridržavanja svih mera određenih naredbom o merama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica. O potvrđenim slučajevima ptičjeg gripa su, kažu, obavestili i Evropsku komisiju.

Ptičiji grip u Francuskoj

U Francuskoj je za samo 24 sata zaražena 21 farma živine, dok iz Uprave za veterinu Velike Britanije kažu da je ova sezona ptičijeg gripa najgora do sada i da ima najviše prijavljenih obolelih ptica.U Francuskoj se širi ptičiji grip i u toj zemlji je zaražena 151 farma živine, saopštile su tamošnje vlasti i dodale da je najviše zahvaćen jugozapadni deo zemlje. Za samo 24 sata zaražena je 21 farma, saopštilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede.

Francuska ima oko 20.000 farmi živine koja se uzgaja za meso, jaja ili za proizvodnju paštete od pačije ili guščije džigerice, koji je specijalitet u zemlji.

Ptičiji grip je ove zime prvi put identifikovan 26. novembra na severu Francuske, i od tada je zahvatio druge farme na severu i stigao do jugozapada, gde je sada koncentrisana većina slučajeva zaraze.

Brzo širenje ptičijeg gripa u Velikoj Britaniji

Ova sezona je najteža do sada kada je reč o brzini širenja ptičijeg gripa  i broju obolelih ptica. Postoji mnogo teorija zbog čega je to tako, kaže Christine Middlemiss, šef u Veterniraskoj službi Velike Britanije, ali još nema konkretnih dokaza. Može da ima veze sa imunitetom kod divljih ptica, ili sa načinom na koji se mešaju sa drugim pticama. Postoji mogućnost da na širenje utiču klimatske promene, kao i putanje kojom lete ptice.

Ovo je sve samo ne „tipična“ sezona ptičijeg gripa, jer je svako godišnje doba drugačije i svaki slučaj je drugačiji, ističu iz Veterniarske uprave Velike Britanije Ali generalno, tokom poslednjih 15-ak godina, ono što naučnici primećuju kod ptičijeg gripa posebno na severu Evrope, je da se javljaju infekcije koje se iznova vraća kod divljih ptica selica.

Svake dve do tri godine, virus evoluira kod divljih ptica selica. Naučnici ovo procenjuju na osnovu programa nadzora koji im daje rano upozorenje o tome šta se dešava. To se zatim pretvara u infekciju koja napada domaću živini – bilo da je u pitanju živina u dvorištu, ili na komercijalnim farmama. Prošle zimske sezone bilo je čak 26 zaraženih objekata u Velikoj Britaniji, što je bilo najviše ikad. Još 2003. godine, Holandija je imala preko 200 potvrđenih slučajeva. Dakle, virus fluktuira.

Kokoške - ©Canva

170.000 pilića na odstrelu u Holandiji

Holandske vlasti su otkrile da je na jednoj živinarskoj farmi izbio visoko zarazni soj ptičjeg gripa, zbog čega će biti uništeno oko 170.000 pilića kako bi se sprečilo širenje zaraze, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Obližnje farme u provinciji Severna Holandija biće zatvorene dok se sprovode testiranja na virus H5N1 i dok se ne utvrdi da li se zaraza proširila, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.


Ubijeno pola miliona kokošaka u Izraelu

Izraelski mediji su izvestili da je ubijeno više od pola miliona koka nosilja u Margaliotu, farmi na severu zemlje, u nastojanju da se obuzda epidemija i smanji rizik za ljude. Ovde se proizvodi više od sedam odsto od ukupne količine jaja koja se potroši u Izraelu.

Ptičiji grip zahvatio i Bugarsku

Početkom januara Bugarske veterinarske uništile su preko 39.000 pilića u selu Krivo Polje, na jugu zemlje, nakon što je potvrđena epidemija ptičjeg gripa na dve tamošnje industrijske farme. Ovo je druga epidemija u selu Krivo Polje od aprila, kada je ubijeno više od 40.000 kokošaka.

Simptomi ptičijeg gripa

H5N1, javlja se kod ptica kao što su kokoške i ćurke i  može izazvati niz simptoma – respiratornih ili neuroloških. Kod ptica se može javiti uvrnuti vrat. Mogu imati imate bele kreste ili se javiti neka vrsta curenja očiju i tako dalje, a možda i dijareja, a zatim nastupa brza smrt. Smrtnost se brzo povećava, generalno, kada držite veliki broj ptica zajedno.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica