5 činjenica o upotrebi kokošijeg đubriva u vašim povrtnjacima!

5 činjenica o upotrebi kokošijeg đubriva u vašim povrtnjacima!

Dobro je poznato da je stajnjak pernatih životinja najjači po svom sastavu jer sadrži mnogo više hranljivih sastojaka od stajnjaka ostalih uzgajanih životinja. Pisali smo o tome kako sami da napravite kokošije đubrivo za prihranu biljaka a sada iznosimo činjenice o njegovoj upotrebi kod uzgoja povrtarskih kultura.

KokoškeFoto:Pixabay

1. Kokošije đubrivo obiluje velikom količinom azota koji je u formi lako dostupnoj biljkama, a pored ovog elementa sadrži i fosfor u istoj formi, kao i kalijum koji je vrlo bitan za pravilan rast i razvoj biljaka.

2. Ovo đubrivo ima blago alkalnu pH vrednost koja iznosi od 6.0 do 8.0  (u zavisnosti od toga čime se koke hrane). Pogodno je za većinu povrtarskih kultura od kojih se najviše ističu paradajz, paprika i kupusnjače. Ipak treba napomenuti da luk nije veliki ljubitelj kokošijeg đubriva, te ga treba svrstati u plodoredu nakon unošenja istog.

3. Ovo đubrivo koje ima produženo delovanje do 4 godine se teško spira iz zemljišta i ne stvara velike koncentracije soli. Kako ga biljke brzo i efikasno usvajaju (zbog razloga navedenog u tački 1.), ima veliki broj benefita po njih: biljke pokazuju bolju tolerantnost na sušu, ojačava im se imunološki sistem, raste sadržaj suvih materija u plodovima kao i šećera, ali i dolazi do bujnijeg rasta plodova. Stoga je ovu prihranu najbolje koristiti u fazi već zametnutih plodova i cvetova.

4. Ne treba zaboraviti na činjenicu da je ovo đubrivo prejako i da može „ispeći“ koren. Stoga se ne unosi samo direktno već se kombinuje sa vodom i to u koncentraciji 1:15.

5. Od kokošijeg đubriva se uspešno može napraviti pelet kada se meša sa slamom i ostalim dodacima. Nakon njegove upotrebe biljka se zalije i ispuštaju se navedene hranljive materije sve do branja plodova povrća.

 


 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica