Tradicionalno, neobično i ljuto na Sajmu etno hrane i pića

Tradicionalno, neobično i ljuto na Sajmu etno hrane i pića

Samo najbolji proizvodi sa različitih domaćinstava u Srbiji i ove godine su zauzeli mesto na 12. Sajmu etno hrane i pića, koji je održan protekle nedelje na Beogradskom sajmu. Kao i svake, i ove godine naša ekipa je posetila ovu tradicionalnu manifestaciju i upoznala mnoge izlagače koji zaista vole ono što rade. Pa je tako na samom početku bilo onih koji su pokušali da nas pošteno zaljute.


“Sejem samo industrijsku papriku. Od slatkih sejem horgošku 2 i 6, a od ljutih pečani grom. Ovo je porodičan posao, mi od toga živimo i školujemo decu. Ovo jeste ljuta paprika, ali za mušterije imam i blaže ljute i jako ljute, pa sad narod može da bira spram džepa. Ova čili paprika na primer može da zaljuti od 15-20 kilograma mesa. Karakteristično je to što radimo sve ručno
, kaže Dragomir Suljić, proizvođač ljute paprike iz Kovilja.

Ne tako karakteristični za naše podneblje, ali ipak dovoljno neobični i zanimljivi da privuku pažnju naše ekipe, bili su proizvodi od tartufa. Na ovom štandu pokazali su nam kako jedan porodični posao može da preraste biznis.

“Mi se bavimo pravljenjem proizvoda od tartufa, pa tako imamo ulje sa aromom crnog i belog tartufa, ljuti umak sa tartufima koji ide idealno na sireve i na hladna mesa. Težimo tome da svi proizvodi budu bez konzervansa i da se pojedu, a ne bace. Ulje od tartufa zvanično ne postoji, postoji ulje sa aromom tartufa koje se dobija po posebnoj recepturi koja je inače porodična tajna, kaže Violeta jedna od osnivačica male porodične kompanije Truff Truff.

Sajam etno hrane i pića - © Agromedia


“Ideja je bila moja, jer se u mojoj kući već godinama koristi tartuf u kuhinji i jednostavno smo probali te proizvode od tartufa kako idu sa drugim jelima i tada su ukućani odlučivali šta ide najbolje. Sa tim ukusima smo i odlučile da se danas prezentujemo na Sajmu etno hrane i pića
, dodaje njena koleginica i prijateljica Sanja.

Kako izgleda život na selu, ali i koliko bogatstva ima u srpskoj tradiciji i kulturi s ponosom nam je rekao i pokazao predsednik Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja.

“Već dugi niz godina predstavljamo lepe srpske običaje. Pre tri godine smo na Sajmu etno hrane i pića dobili rpestižnu medalju za ovaj prelepi seoski ambijent koji danas vidite ovde. Da bismo približili Beograđanima i svima onima koji nemaju svoj zavičaj da mimo tog gradskog življa postoji i onaj drugi deo života, a to je život na selu. Da spoznaju šta su to rpedmeti koji su vekovima korišćeni na selu. Ovaj odevni predmet koji ja nosim danas se u mom, valjevskom kraju, naziva gunj i inače je od sukna. Danas u Srbiji više nema nijedna valjalica da proizvodi ovakve odevne predmete, ovo je staro skoro čitav jedan životni vek”, sa ponosom ističe Dragiša Mišić, predsednik Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja.


Sajam etno hrane i pića - © Agromedia

Na kraju, posetili smo i one koji su na Etno sajmu od njegovog osnivanja i koji ideju zadrugarstva javno prenose. Nakon mnogo godina stagnacije za zadrugarstvo možda ipak dolaze bolji dani.

“Zadruni savez Srbije je na Sajmu etno hrane i pića tradicionalno 12 godina za redom, od samog početka. Inače Zadruni savez Zlatiborskog okruga je jedan od rodonačelnika ovog Sajma. Nama je veoma važno i da prenosimo ideju zadrugarstva, ali i da se konkretno deluje. Tako da pored naših redovnih poslovnih sastanaka, naš je cilj da govorimo i o zadrugama. Videli smo i da je vlada pokazala inicijativu da podrži zadrugarstvo i nadamo se da će iznos novčanih sredstava biti još veći, jer smo i mi pokazali ozbiljnost. Na početku smo imali mnogo problema i ono to smo radili nekada nije sistemski zaživelo. To su bili samo mali koraci, ali i ovo je veoma važno što je Srbija prepoznala značaj zadruga. Mi smo uvek promovisali zadrugarstvo i vratili smo se i u medije i u ekonomski deo privređivanja i nadamo se da nas očekuju bolji dani”, ističe predsednik Zadružnog saveza Srbije


Sagovornici: Dragomir Suljić, proizvođač ljute paprike iz Kovilja
Violeta, osnivačica male porodične kompanije Truff Truff
Sanja, osnivačica male porodične kompanije Truff Truff
Dragiša Mišić, predsednik Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja
Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica