Topla i suva jesen uslovila pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Topla i suva jesen uslovila pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Relativno toplo i suvo vreme ove jeseni stvorilo je uslove za pojavu i umnožavanje glodara na njivama. Stručnjaci upozoravaju na rednovno praćenje stanja.

Protekli period obeležilo je pretežno oblačno vreme sa povremenom pojavom padavina sredinom sedmice. Prosečne minimalne temperature u toku nedelje bile su oko ili ispod proseka, dok su maksimalne dnevne temperature u većini mesta bile oko 10 stepeni. U drugom delu sedmice u jutranjim časovima zabeleženi su umereni do jaki mrazevi.

Ovakve niže temperature bez snežnog pokrivača mogu biti nepovoljne za kasnije posejane ozime kulture koje još uvek nisu u dovoljnoj meri ukorenjene i pripremljene za prezimljavanje.

Entomopatogene nematode – alternativno rešenje u suzbijanju zemljišnih štetočina

Ozima pšenica iz optimalnih i tolerantnih rokova setve se dovoljno razvila i pripremila za predstojeći period mirovanja. Minimalne temperature zemljišta na dubini od 5 cm su pozitivne i pogoduju razvoju podzemnih organa ovih useva.

Otežana obrada suvog zemljišta sa velikom količinom žetvenih ostataka naročito je doprinela masovnom umnožavanju voluharica i drugih poljskih glodara.

Stvaranje kolonija glodara je posebno karakteristično na usevima ozimih strnina, uljane repice, lucerke, ali i u višegodišnjim zasadima. Na njivama naročito su problematični poljski miševi i voluharice.

Kako sve upućuje na to da će pojačana aktivnost glodara biti izražena i u narednom periodu, suzbijanje glodara je potrebno pratiti.

Poslednji trenutak za plavo prskanje


Stručnjaci napominju i da je naročito važno obratiti pažnju i na skladišta poljoprivrednih proizvoda, u kojima značajne štete mogu naneti crni i sivi pacov i kućni miš.

Dospele padavine iz proteklog perioda popraviće vlažnost zemljišta, što će omogućiti kvalitetno zimsko oranje i pripremu parcela za prolećnu setvu.

Izvor: RHMZ


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica