Suša uzela danak: Setva pšenice ozbiljno ugrožena, novembar poslednja šansa

Suša uzela danak: Setva pšenice ozbiljno ugrožena, novembar poslednja šansa

Ni najstariji meštani kraljevačkih sela ne pamte veću sušu. U septembru i oktobru nije palo ni kap kiše, a svega par kišovitih dana tokom jula i avgusta nisu popravili stanje u poljoprivredi. Veće reke na području Kraljeva kao što su Zapadna Morava, Ibar, Ribnica i Lopatnica su na minimalnom vodostaju u poslednjih tridesetak godina, dok je na desetine potoka presušilo. Strčnjaci tvrde da je novembar poslednja šansa za setvu pšenice, u suprotnom ratari se moraju okrenuti jarim sortama i setvi na proleće.

Suša uzima  danak  - © Milanko Danilović / Agromedia

Od Kraljeva pa sve do Čačka i Lučana na prste se mogu izbrojiti poorane njive za setvu pšenice od koje, zbog velike suše, bar za sada nema ništa. Kako kažu poljoprivrednici, ovakva suša ih nije zadesila poslednjih tridesetak godina. Njive, koje su planirane za setvu, kako reče Milan Veličić iz Pekčanice, izgledaju kao betonske aerodromske piste, naročito kad se pogledaju sa malo veće razdaljine. Nije ni čudo jer dobra kiša nije pala mesecima, od junskih katastrofalnih poplava od kojih se sela još opravljaju.

Suša uzima  danak  - © Milanko Danilović / Agromedia

„Na području Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kraljevo planirano ja da se pod strmim žitima poseje 5.460 hektara poljoprivrednih površina. Obzirom da tokom septembra i oktobra nije bilo padavina značajnih za poljoprivredu ratari nisu bili u prilici da pripreme zemljište za setvu strnina. Situacija je vrlo teška jer setva je tek obavljena na pet odsto planiranih površina”, kaže za portal Agromedia master inženjer agronomije Nenad Nešović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kraljevo.

Prema njegovim rečima, ukoliko bude značajnijih padavina i ratari uspeju da obave oranje i predsetvenu pripremu zemljišta, setva pšenice će biti obavljena tokom novembra jer su optimalni rokovi za ječmove i tritikale već uveliko prošli.

Suša uzima  danak  - © Milanko Danilović / Agromedia

„U suprotnom neposejane parcele pšenicom ove jeseni će se zasnovati u proleće sa jarim sortama pšenice i ovsa. Može se očekivati povećanje površina jarim usevima, posebno kukuruzom“, navodi Nenad Nešović iz PSSS Kraljevo.

I stočari ozbiljno zabrinuti

Velika zabrinutost vlada i kod stočara. Ovce se nakako snalaze iako je na livadama i pašnjacima sve manje trave, više brste vrzine i grane od voća nego što imaju šta da pasu, dok se krupnijoj stoci već poodavno polaže.


„Sа prodajom voća smo loše prošli. Sad nam suša stvara nove nevolje. Rešio sam da zazimim oko 70 ovaca, tridesetak je umatičeno, ali je pitanje kako da ih prehranim preko zime jer kravama već par meseci polažem. Kad ja na tri hektara pašnjaka na početku novembra zbog suše nemam nikakvi ispašu, kako je tek drugima“, kaže Časlav Rakić, ugledni pekčanički voćar i stočar.

Suša uzima  danak  - © Milanko Danilović / Agromedia

Snabdevanje vodom postaje problem

Mnogi izvori i potoci u kraljevačkom kraju su presušili. Stočari se još uvek snalaze da obezbede vodu za stoku ali strepe da se suša ne produži. Onda će tek doći u velike nevolje. „Eto, Mirajićka reka koja je u junu odnela dva mosta, poplavila desetine kuća, pomoćnih objekata i štala, danas izgleda sablasno. Ono malo vode u ponekom viru koristimo za stoku ali ako za pet dana ne bude kiše moraćemo da dovlačimo vodu za stoku. Plašim se da i izvori za piće ne presuše i tek smo onda u problemu“, ističe Rade Vučetić.


U kraljevačkom kraju više niko ne priča o „zlatnoj jeseni“ i produženom Miholjskom letu. Vele da im je preselo kao nikada do sada. Slušaju metereologe i prognoze vremena i nadaju se kiši. Čak bi im i sneg mnogo više odgovarao neko topli sunčani novembarski dani.

Sagovornik: master inženjer agronomije Nenad Nešović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kraljevo


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica