Subvencije: Najviše zainteresovanih za nabavku umatičenih grla

Subvencije: Najviše zainteresovanih za nabavku umatičenih grla

Opština Gadžin Han ove godine dobiće najveći iznos subvencija do sada. Dobiće ukupno 20 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi zajedno sa sredstvima države izdvojenim za mere populacione politike. 

Umatičena grla - © Pixabay

Subvencionisaće se različiti programi, a najveće je interesovanje za nabavku umatičenih grla, za šta opština daje 50 odsto subvencija, dok država isplaćuje premije za svako umatičeno grlo. Takođe, subvencioniše se i nabavka poljoprivredne mehanizacije, programi u ratarstvu, voćarstvu, pčelarstvu, zatim veštačko osemenjavanje, a sa 100 odsto subvencioniše se i kamata na poljprivredne kredite.

Pred zaplanjskim stočarima ove godine je povoljna računica – ako se odluče za nabavku umatičenih grla, uz subvencije opštine i premije države njih posle godinu dana stado od dvadeset ovaca ili koza na primer praktično ne košta ništa. Uz to, premije sleduju i narednih deset godina. To su među prvima prepoznali Grozdanovići iz Sopotnice. Ali nije sve išlo bez problema.

Umatičena grla - © Agromedia 

“Što se tiče nabavke umatičenih grla, veoma teško. Ja sam nabavio u opštini Svrljig, ali nisam mogao od jednog proizvođača, nego od troje – četvoro sam nabavio”, kaže Srđan Grozdanović iz sela Sopotnica.

I Milan Todorović koji je gradski život zamenio poljoprivredom na dedinom imanju zainteresovan je za subvencionisanu nabavku umatičenih grla, ali to još ne uspeva da realizuje.

“Hteo bih ozbiljno da se bavim poljoprivredom. Trenutno imam pet grla. Uz pomoć subvencija za umatičena grla hteo bih da povećam na 10, ali teško se dolazi do umatičenih grla. Veoma teško”, kaže  Milan Todorović iz Sopotnice.


Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica