Struka pomaže mlečnim farmama

Struka pomaže mlečnim farmama

Situacija sa korona virusom izmenila je dosadašnji svakodnevni način rada, a u narednim mesecima pred poljoprivredom su mnoga iskušenja. Nove okolnosti su nametnule i nove procedure prilikom odlaska na njivu, ishrane životinja, ali najpre će se razmišljati o uštedama i produktivnosti. Farmeri neće biti prepušteni sami sebi. Na inicijativu jedne nemačke kompanije u Srbiji, formiran je stručni tim koji će svim zainteresovanim farmerima na mlečnim farmama pružiti stručnu pomoć koja obuhvata više oblasti od značaja za normalan i efikasan rad na farmi.

krave, mlecna farma

Stručni savet za unapređenje mlečnih farmi​ sastavljen je od veterinara, univerzitetskih profesora, iskusnih farmera, banaka, stranih fondova i strukovnih organizacija. Mlečne farme su prve odabrane zbog već postojećeg zaokruženog modernizovanog sistema rada, uz upotrebu namenskog softvera, automatizacije i modernog menadžmenta stada.

Jedna od prvih aktivnosti Saveta biće organizovanje besplatnog online webinara sa temom: „Obavljanje redovnih poslova na farmi u uslovima opasnosti od virusa corone uz istovremeno unapređenje poslovanja“.

Nauka dokazala: MAZITE KRAVE da bi imale više mleka

“Način rada na mlečnim farmama je već uveliko modernizovan, ne tamo negde u svetu, već na velikim srpskim gazdinstvima. Koriste se softveri za praćenje svake krave, dosta toga može da se radi na daljinu, sve više se automatizuju procesi rada, od čišćenja, ishrane, muže. Na taj način nadoknađuje se nedostatak radne snage i kvalifikovanih muzača, ali najpre se ostvaruje mnogo bolja produktivnost i znatne uštede u proizvodnji mleka. Hoćemo da pomognemo svakoj mlečnoj farmi da bolje, lakše i profitabilnije radi”, rekao je dr vet. med. Branimir Kampl, direktor Sano za Jugoistočnu Evropu.

krava i tele

Kako je rekao David Mužlai, domaćin jedne od najuspešnijih srpskih farmi koja ove godine obeležava 60 godina rada, moderno upravljanje farmom ima mnoge prednosti, čak i u ovakvim uslovima izmenjenog načina rada. Uz softver Afimilk na farmi, dobili su mnogo mirniji život, mogu da upravljaju farmom iz bilo kog mesta sveta, preko telefona. Najočigledniji rezultati su smanjenje troškova, bolja je reprodukcija, smanjen je međutelidbeni razmak, mnogo brže i kvalitetnije se dobijaju analize zdravlja krava (ketoza, upala vimena…) i nema gubitaka koje su ranije imali.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica