Stočarima subvencije za proizvodnju junećeg mesa

Stočarima subvencije za proizvodnju junećeg mesa

Stočari u Srbiji od 1. januara 2017. mogu da računaju na subvencije za proizvodnju junećeg mesa. Cilj podsticaja je unapređenje ove vrste stočarske proizvodnje zbog sve veće potražnje na tržištu.

Subvencije za proizvodnju junećeg mesa - © Agromedia

Istovremeno, mladi poljoprivrednici će imati pravo da koriste i bespovratna sredstva za osnivanje svoje poljoprivredne proizvodnje. Po posebnim programima moći će da koriste i kredite za početnike, bez obzira da li je reč o primarnoj poljoprivrednoj ili prerađivačkoj proizvodnji.

To je utvrđeno izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koje su stupile na snagu od 1. januara 2017. Posebna pažnja usmerena je na one koji se bave stočarskom proizvodnjom.

Predviđeno je da poljoprivrednici koji se bave stočarstvom mogu da računaju na podsticaje za uzgoj krava, pored ostalih subvencija koje su već predviđene za druge grane poljoprivrede.

Subvencije za proizvodnju junećeg mesa - © Agromedia

Naime, podsticaji za uzgoj teladi za tov su od 5.000 dinara po grlu, za tov junadi minimalno 10.000 dinara po grlu, dok su subvencije za krave dojilje od 20.000 dinara po grlu.

Podsticaji za tov junadi ostvaruju se ako je tovno grlo namenjeno za proizvodnju mesa bilo u vlasništvu poljoprivrednika najmanje 185 dana, nakon čega je predato klanici ili je namenjeno izvozu.

Za devastirana područja, poput Bele Palanke, Trgovišta, Svrljiga, Babušnice i sličnih lokalnih zajednica, u 2017. godini predviđeni su i veći iznosi subvencija nego za druga područja. Cilj je da ljudi ostanu da žive u tim delovima Srbije, ali i da te krajeve nasele novi poljoprivrednici koji će zasnovati svoju proizvodnju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica