Šta nam donosi novi Zakon o akcizama

Šta nam donosi novi Zakon o akcizama

Donošenjem novog zakona o akcizama očekuju se promene kada je reč o prometu alkoholnih pića. Evo šta bi o tome proizvođači trebalo da znaju.


 

Rakija @agromedia


Od 1. januara najavljeno je stupanje na snagu novog Zakona o akcizama
i ono što bi po nekim najavama trebalo da nas očekuje jeste upravo izjednačenje akciza u svim kategorijama jakih alkoholnih pića. Praktično, to znači da će biti ista akciza i za voćne rakije i za uvozna žestoka pića, kao što je na primer viski.

To će vrlo nepovoljno uticati na proizvođače voćnih rakija, jer su prilično cenovno nekonkurentni sa ostalim alkoholnim pićima. Sada će ta razlika biti još manja. S druge strane, obračun akcize će se vršiti prema zapremini i procentu alkohola, a do sada je bio samo prema zapremini.”
 

 Ivan Urosevic @agromedia

U suštini, to je jedina novost koja je povoljnija za proizvođače, ali ako ne bude postojao neki mehanizam koji će domaće proizvođače alkoholnih pića da stimuliše, ili na neki drugi način subvencioniše, ovo će biti vrlo težak period za sve koji se legalno bave ovim poslom.”

“Novim zakonom proizvođači rakije svrstaće se u isti rang sa proizvođačima viskija, ili nekih drugih jakih alkoholnih pića, koja nisu tradicionalna na ovim prostorima. Međutim, sami postupci proizvodnje, upotreba i cena sirovine koja se koristi za proizvodnju voćnih rakija je daleko veća u odnosu na proizvodnju viskija i drugih alkoholnih pića.”
 

Kazan za rakiju @agromedia

Tako da bi i cena proizvoda kao što je rakija morala da bude viša u samom startu. S druge strane, najveći problem je što ne postoji nikakva mera zaštite, kada je uvoz alkoholnih pića u pitanju.”


“U zemljama Evropske unije i ostalim zemljama sveta postoje vrlo definisana i rigorozna pravila kojima se domaći proizvođač štiti i pravi se konkurentnijim u odnosu na uvozna alkoholna pića.
 

Akciza će biti ista i za voćne rakije i za uvozna žestoka alkoholna pića.


Upravo ta zaštita je ono što izostaje kod nas i nadamo se da će država i državni organi imati sluha da registrovane proizvođače nacionalnog proizvoda na neki način stimulišu i zaštite od slobodnog tržišta koje nam predstoji, a to će pretpostavljam biti velika najezda jeftinih alkoholnih pića, što u potpunosti ugrožava proizvodnju voćnih rakija.”
 


Ako se ništa ne promeni, potrošači u Srbiji će češće konzumirati pića koja se tradicionalno ne proizvode ovde.

Ukoliko gledamo kategoriju cena, vrlo je moguće da će potrošači u Srbiji češće konzumirati uvozna alkoholna pića. Nadam se da to neće biti rezultat svega ovoga, već da će naš nacionalni proizvod prevladati u našim domovima jer, pre svega, to su kvalitetna pića i vredi za njih odvojiti novac.”

“Na kraju krajeva, svi mi indirektno imamo nekakve koristi ako se povećao bilo kakav vid proizvodnje, pa makar i proizvodnje voćnih rakija.

Sagovornik:
dr Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica