Srbija ima veliki potencijal za razvoj zelenih tehnologija

Srbija ima veliki potencijal za razvoj zelenih tehnologija

Srbija ima veliki potencijal za razvoj zelenih tehnologija, alternativnih izvora energije i održive proizvodnje, zaključak je posete švedskih stručnjaka platforme Swedish Cleantech Zrenjaninu. Platforma okuplja švedske kompanije koje se bave razvojem, komercijalizacijom i izvozom švedske zelene tehnologije, navodi se u saopštenju ambasade Švedske.

Prezentacija - © Ambasada Švedske

„Mi već sarađujemo sa Zrenjaninom i zato smo ovde u potrazi za partnerima. Koncept ’eko sela’ nudi visokotehnološka rešenja za razvoj ruralnih područja. Cilj nije samo izgradnja sistema, već i obuka stanovništva u selu. Namera je da sela imaju pijaću vodu, izgrađen sistem za otpadne vode i da koriste obnovljive izvore energije“, rekao je Per-Ulof Halberg, koji je u švedskoj kompaniji zadužen za poslove sa inostranstvom.

Naša je uloga da radimo na umrežavanju u oblasti zaštite životne sredine, a naročito smo usmereni na rešavanje problema otpadnih voda, što i jeste problem Zrenjanina

On je rekao da su u potrazi za opštinom u kojoj će razviti pilot-projekat eko sela koji podrazumeva da se i stanovništvo uključi, a da, sa druge strane, zajedno učestvuju u rešavanju problema. „Ukoliko bi taj pilot-projekat uspeo, namera je da to primenimo i na druga sela”, rekao je on.

Švedska podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji naročito u oblasti zaštite životne sredine. „Ambasada omogućava umrežavanje švedskih i srpskih kompanija u oblasti održive proizvodnje, kako kroz projekte koje finansira SIDA, tako i kroz povezivanje radi razvoja zelenih tehnologija”, rekao je Mladen Prodanović, koordinator za trgovinu i promociju u ambasadi Švedske u Beogradu.

Ahmet Basesi, Per-Ulof Halberg i Anders Sudval - © Ambasada Švedske


Predsednik švedske Nacionalne asocijacije kompanija iz oblasti životne sredine ASSET, koja okuplja 1500 švedskih kopmpanija, Anderš Sundval naglasio je da u Švedskoj postoji platforma „pametnih gradova” (Smart City Sweden). „Možda nismo najbolji u biznisu, ali u Švedskoj imamo kulturu inženjerstva. Naša je uloga da radimo na umrežavanju u oblasti zaštite životne sredine, a naročito smo usmereni na rešavanje problema otpadnih voda, što i jeste problem Zrenjanina”, rekao je on i dodao da upravo zbog toga vidi veliki potencijal za saradnju.

Zrenjanin je posetio i Ahmet Basesi, predstavnik kompanije Vermingrom koja se bavi kompostiranjem, a koji je predstavio mogućnosti saradnje u oblasti kompostiranja sa Srbijom i regionom i naglasio prednosti i važnost organskog kompostiranja navodi se u saopštenju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica