Srbija 2017. izvezla manju količinu najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda

Srbija 2017. izvezla manju količinu najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda

Protekle godine došlo je do smanjenja izvoza svih vodećih poljoprivrednih proizvoda naše zemlje, u poređenju sa 2016. godinom, pokazuju konačni rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Ilustracija proizvodnja kukuruza - © Agromedia

Izvoz kukuruza manji je za 72 miliona dolara, cigareta 42 miliona dolara, a zamrznutih malina 15 miliona dolara. Kada su u pitanju proizvođači šećera njihov bilans je bio manji za 35 miliona dolara.

Izvoz kukuruza u oktobru i novembru opao za 90%

Izvoz agrarnih i prehrambenih proizvoda u zbiru iznosio je 3,2 mlijardi USD, i u odnosu na 2016. bio je manji za 1%. Po objašnjenju analitičara Vojislava Stankovića, krajnji rezultat “izvukao” je rekordan izvoz ranog povrća, u prvoj polovini godini, određenih vrsta voća i prehrambenih proizvoda koje su proizvođači najviše plasirali na tržišta Evropske unije i država u okruženju.

Alarmantan je podatak to što je uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za godinu dana porastao u proseku 15,4%. Iako srpski agrar i dalje sa svetom trguje u plusu, suficit je je u 2017. bio manji od 16%. Podaci su posebno obeshrabrujući za domaće stočarstvo, ali i potrošače, jer je uvoz zamrznutog svinjskog mesa uvećan više od 50%, a jaja i mlečnih proizvoda za trećinu, piše Politika.

Izvor:  Politika, eKapija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.