Sistemom za navodnjavanje „Mačva“ biće pokriveno 48.000 hektara

Sistemom za navodnjavanje „Mačva“ biće pokriveno 48.000 hektara

Ove godine ugovoreno je izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji objekata za navodnjavanje, pod nazivom sistem “Mačva”, vrednih oko 15,2 miliona evra. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da bi ovim trebalo da se obezbedi navodnjavanje oko 47.954 hektara dodatnih površina.

Ilustracija: Kanalska mreža - © Pixabay

Realizacija projekta “Razvoj sistema za navodnjavanje – prva faza“, u okviru saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nastavlja se i u ovoj godini, pa će se tako novi sistemi, za čiju je izgradnju počela priprema, raditi na ukupno 31 lokaciji u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede a prenosi Tanjug.

U Srbiji se trenutno pod sistemima za navodnjavanje nalazi od dva do tri odsto obradivih površina, a cilj je da se u narednom periodu dostigne šest ili sedam odsto,

U Ministarstvu je Tanjugu rečeno da je prošla godina bila izuzetno bitna za srpsku poljoprivredu, s obzirom da je posle 30 godina započeta izgradnja velikih sistema za navodnjavanje.

U Srbiji, kako navode u resornom ministarstvu, postoje kvalitetne firme koje mogu da obavljaju projektovanje i izvodenje infrastrukturnih projekata na sistemima za navodnjavanje.

Izvor: Blic,  Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica