Setva kukuruza SKUPLJA za 50% – setva soje za 30%

Setva kukuruza SKUPLJA za 50% – setva soje za 30%

Setva kukuruza po hetaru ovog proleća biće od 140.000 do 155.000 dinara, što je za blizu 50 odsto više nego lanjske setve, dok će setva soje i suncokreta biti skuplja za 30 odsto nego prošle godine. Zasigurno je da će visoke cene repromaterijala obeležiti prolećnu setvu ove godine.

Kukuruz - ©Agromedia

Pre svega, skupo je veštačko đubrivo, ali i gorivo, čija je cena, doduše, Uredbom Vlade Srbije zamrznuta početkom meseca na 30 dana. S druge strane, setvu obeležava i visoka cena žita i uljarica na domaćem i svetskom tržištu, što je podsticaj da se najznačajniji posao u poljoprivredi obavi bez obzira na skup repromaterijal.

„Setva je skuplja zbog visokih cena đubriva, goriva, ali i arende, koja u pojedinim delovima AP Vojvodine košta i 500 evra po hektaru“, kazao je za“ Dnevnik“ predsednik Agrarnog saveza Srbije Nenad Manić.

Naveo je da će u prolećnoj setvi jeftinije proći stočari zakupci državnih njiva jer je arenda za hektar oranice u vlasništvu države u dinarskoj protivvrednosti 200 evra, ali i da će i velikim poljoprivrednim proizvođačima setva biti niža jer će dobiti povraćaj od PDV-a.

Prolećna setva biće skupa za one koji u potpunosti budu primenjivali agrotehničke mere, ali će im skup repromaterijal biti vraćen visokim cenama poljoprivrednih proizvoda. Ko je mogao i znao da sačuva rod i proda ga pametno, ne može više da kaže da mu se ne isplati baviti se poljoprivredom – kazao je Nenad Manić.

Poljoprivrednik iz Torka (Begejci) u opštini Žitište Đorđe Milotin kupio je seme kukuruza i suncokreta, za desetak odsto više para nego prošle godine, ali još nije kupio hemiju.

„Pre nekoliko meseci sam kupio veštak jer sam znao da će cena ići nagore pa sam sada s te strane miran. Jedino me brine cena goriva, šta će biti kada prestane da važi Uredba – kazao je Milotin, smatrajući da bi bilo dobro kada bi država povećala podsticaje za biljnu proizvodnju do 20 hektara, sa 4.000 dinara na 10.000 dinara po hektaru. – To bi nam značilo da donekle ublažimo visoki izdatak za veštak“ kazao je Milotin.

Vencel Pejov iz Ivanova sa području grada Pančeva kaže da će prolećnu setvu obaviti približno kao i lane. Jesenas je posejao više žita pa će ovog proleća sejati manje kukuruza i suncokreta.

„Kupio sam oko 70 odsto reprometarijala, ureu sam plaćao 1.016 evra po toni, a semena za oko 20 odsto skuplje nego prošle setve“ naveo je Pejov, rekavši da je više nego zadovoljan sadašnjom cenom kukuruza, ali da strepi za prinos .Boji se da ne bude kao prošle godina velika suša i visoke dnevne temperature, zbog čega je imao manje kukuruza.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica