Šansa za izvoz voća: Srpskoj jabuci otvoren put ka Evropi

Šansa za izvoz voća: Srpskoj jabuci otvoren put ka Evropi

Do ove godine za srpske voćare sigurno utočište bilo je rusko tržište koje sada postaje sve diksutabilinije, jer se, kad su u pitanju jabuke, sve više okreću ka Moldaviji, ali i sami zasnivaju velike plantaže. Sada se otvorila nova prilika za izvoz ovog voća.

Zbog novih tržišnih promena, aktivnije se sada traže novi kupci. Proizvođači se sve više okreću ka Kini, a nisu isključene ni arapske zemlje.

Međutim, potražnja jabuke je ove godine veća nego inače i to od strane Evrope, s obzirom da je rod u Poljskoj i Italiji značajno manji zbog ranog prolećnog mraza.

Iako je berba jabuka u punom jeku, ona se ne prodaje sada. Pametni srpski voćari skladište ih u hladnjače. Ova taktika im koristi da kasnije, prilikom izvoza voća ostvare veću cenu od trenutne, iako je cena već sada za 30-40 odsto veća nego prošle godine.

Ovom skoku cene kumovao je rani prolećni mraz koji je smanjio rod u Poljskoj i Italiji, ali i kod nas. Sa druge strane, potražnja evropskih zemalja je veća nego prošle godine. Najtraženij su sorte ajdared, zlatni delišez i greni smit. 

Nakon donošenja i stupanja na snagu evropske regulative kojom se zabranjivao uvoz jabuka iz Srbije, za naše proizvođače Evropa je bila zabranjena zona, a izvoz ovog voća onemogućen.

Međutim, srpska uprava za zaštitu bilja pružila je naučne garancije da Srbija ima kapacitet da umanji rizik od određenih štetočina na svojoj teritoriji. Nakon niza peripetija dozvoljen izvoz srpskih jabuka na tržište EU.

Prema poslednjima statističkim podacima, u Srbiji se jabuka uzgaja na 28.000 hektara. Godišnja proizvodnja, zavisno od vremenskih uslova i primenjenih agrotehničkih mera, iznosi oko 500.000 tona.


Izvor: B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica