Sadašnji Zakon o zemljištu podstiče odlazak mladih iz Srbije

Sadašnji Zakon o zemljištu podstiče odlazak mladih iz Srbije

Udruženje poljoprivrednih proizvođača okupljenih u Asocijaciju poljoprivrednika i dalje zahteva izradu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će definisati korišćenje ovog dobra u Srbiji.

Zakon o zemljištu - © Pixabay 

Prema sadašnjem zakonu favorizuju se strani investitori i veliki sistemi koji u posedu već imaju hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika iz Novog Sada.

Zemlja se zakupljuje na uštrb domaćih poljoprivrednih proizvođača, kojima se na ovaj način ugrožava elementarna egzistencija i opstanak, jer se bore na tržištu sa minimalnim subvencijama u odnosu na proizvođače i zemalja u okruženju koji su im direktna konkurencija.

Prema ovom udruženju sadašnji zakon ne ograničava maksimalni posed za fizička i pravna lica, isključuje unapređenje poljoprivrednika i zadržavanje mladih na selu, a podstiče odlazak i iseljavanje mladih iz Srbije.

Udruženje očekuje da se vlada republike Srbije opredeli da nosioci poljoprivredne proizvodnje budu poljoprvirednici koji žive i rade na selu, odnosno u ruralnim područjima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica