Rusi spremni da izvezu veliku količinu žitarica

Rusi spremni da izvezu veliku količinu žitarica

Rusija će ove godine postati svetski lider po izvozu žitarica, jer namerava da, do sledeće žetve, na svetskom tržištu proda 45 miliona tona. Ruski silosi su puni, a cene na njenom tržištu su niske, pa je izvoz žitarica jedini izlaz.

Žetva pšenice - © Pixabay

Poređenja radi, u Ministarstvu poljoprivrede Rusije kažu da su od prošlogodišnje žetve izvezli 35 miliona tona žitarica, od čega je pšenice bilo 27,1 milion tona.

Iako je minulo leto bilo kišno, Rusija je uspela da sa polja sakupi rekordnu količinu. Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo 10. novembra ove godine da je požnjeveno 137,2 miliona tona žitarica, od čega je 88 miliona tona pšenice.

Ruski ambiciozni izvoz, po oceni „Vol Strit Žurnala“, uticao je na pad cene pšenice na svetskom tržištu. To je razlog što su američki farmeri 2017. posejali pšenice manje nego ikad.

Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov kaže da je zadovoljan što je u Rusiji tako uspešna žetva, a o nevoljama američkih farmera neka se brinu njihove vlasti. Tkačov je poručio: „Mi smo srećni da smo sa nekih tržišta potisnuli Amerikance“.

Sada je glavni problem ruskih proizvođača žita gde da ga skladište, pa je logično što nastoje da povećaju izvoz. Ako ga ne bi izvozili, morali bi da ga prodaju ispod cene što bi napravilo ogromnu štetu proizvođačima, a neki bi se sigurno preorijentisali na druge poljoprivredne kulture. Glavni kupci ruske pšenice i drugih žitarica su Turska, zatim Egipat, Bangladeš, Saudijska Arabija, Indonezija, Azerbejdžan i Nigerija. Rusija izvozi žito u 123 zemlje.

Izvor: Novosti.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica