Rod suncokreta za 15 odsto manji nego prošle godine

Rod suncokreta za 15 odsto manji nego prošle godine

Rod suncokreta ove godine u Srbiji bio je između 600.000 i 610.000 tona, što je u odnosu na prošlogodišnju rekordnu proizvodnju 15 odsto manje.

Iako je rod umanjen ovo je treća najbolja žetva u poslednjih 17 godina, izjavila je danas predsednica Odbora Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Olga Čurović.

Fabrike ulja su do sad otkupile i uskladištile 570.000 tona suncokreta, očekuje se da pristigne još nekoliko hiljada tona, a izvezeno je 24.000 tona.

Suncokret je jedna od najvažnijih uljarica u našoj zemlji

Čurović je istakla da su prognoze sa početka žetve da neće biti solidnog roda rezultirale time da se očekuje uvoz od oko 50.000 tona suncokreta.

Prema njenim rečima, dva najveća proizvođača suncokreta Ukrajina i Rusija požnjele su 14,5, odnosno 11,5 miliona tona, i u odnosu na prošlu godinu povećale su proizvodnju za 22, odnosno za 25 odsto, a slična kretanja zabeležena su i u našem neposrednom okruženju.

Kako otkupljivači komentarišu tržište suncokreta

Čurović je navela da žetva soje nije još završena. Očekuje se da će zbog suše, rod iznositi svega 1,4 do 1,8 tona po hektaru, što znači da će biti povećan uvoz.


Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica