Razvoj veštačke inteligencije u Srbiji dotakao i poljoprivredu

Razvoj veštačke inteligencije u Srbiji dotakao i poljoprivredu

Razvoj veštačke inteligencije u Srbiji dotakao i poljoprivredu - © Pixabay

Kako objašnjava dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku koji finansira ovaj poduhvat sa 2.400.000 evra, to je prvi put da neko u Srbiji izdvoji novac za istraživačke ideje u trenutno najbrže rastućoj oblasti u svetu.

Na konkursu je učestvovalo 70 projekat, a ocenjivali su ih inostrani stručnjaci iz 27 zemalja sveta iz oblasti veštačke inteligencije.

Odabrano je 6 istraživanja koja će dati konkretni doprinos razvoju poljoprivredi, energetici, IT, modernoj industriji, zaštiti životne sredine i još 6 projekata koji će doprineti razvoju nauke, a komisija je  procenila da su projekti odličnog kvaliteta.

Što se tiče poljoprivrede, tim istraživača sa Građevinskog i Matematičkog fakulteta kroz projekat CERES razvijaće algoritme zasnovane na veštačkoj inteligenciji kako bi se na osnovu brojnih dostupnih podataka i satelitskih snimaka donele korisne i pravovremene odluke u poljoprivredi.

Na osnovu ovih algoritama moći će da se primete promene u rastu biljke, napravi procena koliko će biti prinosa ili koliko ima humusa u zemljištu. Poljoprivrednici onda neće donositi odluke na osnovu pretpostavki, već će zahvaljujući veštačkoj inteligenciji povećavati prinose, smanjiti ili preduprediti štetu, proceniti rizike i isplanirati proizvodnju.

Istaživači imaju rok od 2 godine od potpisivanja ugovora da razviju svoje projekte.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica