Raspisan konkurs za dodelu sredstava proizvođačima organske hrane

Raspisan konkurs za dodelu sredstava proizvođačima organske hrane

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodeljuje sredstva za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje. Konkurs je raspisan i za nabavku priključne mehanizacije za proizvodnju organske hrane na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini.

kukuruz © Pixabay

Subvencije se dodeljuju za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije proizvoda dobijenih u skladu sa metodama organske proizvodnje od ovlašćenih organizacija koje izdaju sertifikat za organske proizvode u 2018. godini. To podrazumeva nabavku priključne mehanizacije za organsku proizvodnju, odnosno specijalizovane opreme za mehaničko regulisanje korova.

Ovaj tip mašina podrazumeva razne vrste češljeva, zvezdaste drljače, međuredne kultivatore, čizel plugove (razrivače), kao i opremu za suzbijanje korova putem plamena, vrele vode i slično. Među mašinama koje mogu doći u obzir su i one koje služe za tretiranje organskih useva, što podrazumeva prskalice i atomizere.

Ovo je organska bašta kakvu još niste videli

Poljoprivrednicima se ukupno dodeljuje 10 miliona dinara, a sredstva koja su izdvojena za subvencije mogu pokriti do 80% ukupnog iznosa koji je potreban za troškove kontrole i sertifikaciju organske proizvodnje, kao i za već pomenutu mehanizaciju.

Dobijeni iznos će biti umanjen za iznos sredstava koji je neophodno izdvojiti za plaćanje poreza na dodatu vrednost.

biljka © Pixabay


Maksimalni iznos sredstava koji jednoj prijavi može biti dodeljen je milion dinara.

Prilikom razmatranja prijava koje su podnete na ovaj konkurs, u obzir će se uzeti priključne mašine kupljene posle 1. januara 2018. godine, a kao dokaz prilaže se avansni račun, računi sa specifikacijom opreme, otpremnice, izvodi iz banke, garantni listovi, kao i, ukoliko je reč o uvoznoj opremi, carinske isprave. U obzir mogu doći i drugi dokazi o kupovini koji nose datum kasniji od 1. januara 2018. godine.


Organska proizvodnja nije za one koje zanima samo profit

Pravo na subvencije stiču i fizička i pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koja se nalaze u aktivnom statusu. Za obe namene podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu tokom konkursa.


Za subvencije iz oblasti organske proizvodnje možete se prijaviti zaključno sa 1. novembrom 2018. godine.

Izvor: poljoprivrednik.net

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica