Raseljenim licima bespovratna sredstva za unapređenje poljoprivrede

Raseljenim licima bespovratna sredstva za unapređenje poljoprivrede

Humanitarna organizacija Inter SOS uputila je javni poziv svim interno raseljenim licima, odnosno porodicama koje su zainteresovane da konkurišu za novac kako bi osnovali ili unapredili poljoprivrednu proizvodnju. Jedna od prezentacija ovog programa održana je i u Aranđelovcu.
 

Plastenici - © Foto: Biljana Nenković

 

Cilj nam je da u ovoj opštini nađemo interno raseljene porodice koje se bave poljoprivredom i da ih podržimo u poljoprivrednoj proizvodnji, bilo da tek započinju ili se već bave time“, kaže Branka Nešević, agronom u organizaciji Inter SOS.

Ova humanitarna organizacija je od donatora ove godine dobila novac, koji je prosleđen za 85 interno raseljenih porodica. Projekat se realizuje u još šest opština. „Broj porodica koje ćemo da podržimo po opštinama nije jasno definisan, to zavisi od potencijala. Naše mere podrške su plastenička proizvodnja, oprema za plastenik sa kompletnom opremom, montaža plastenika, obuka, brošure, ili priključne mašine ukoliko porodica ima svoj traktor. Finansiramo i stočarsku proizvodnju, izuzev koka nosilja i tovnih piladi“, dodaje Branka Nešević.
 

Donacija iznosi do 210.000 dinara u opremi i materijalu. Niko ne dobija novac na ruke, već se sve nabavlja tenderskom procedurom.

U obzir može da dođe i kupovina motokultivatora, ukoliko se porodica intenzivno bavi povrtarstvom, a nema ništa od opreme. Spremni smo da potpomognemo pčelarsku proizvodnju. Ukoliko porodica ima znanje i iskustvo u oblasti pčelarstva, tu smo da im pomognemo da povećaju broj košnica ili da unaprede proizvodnju, kupe mašine i opremu“, objašnjava gospođa Nešević.

Kragujevac donira novac raseljenim licima za kupovinu napuštenih seoskih domaćinstava u Šumadiji

Inter SOS realizuje ovakve projekte od 2005. godine u čitavoj Srbiji. U nekim opštinama takav projekat realizovan je nekoliko puta. „Konkretno, u opštini Aranđelovac do sada smo podržali 35 porodica. Doduše, nisu to bila samo interno raseljena lica, već i izbeglice. Smatramo da ima potencijala, jer poverenik nam daje informacije da i dalje ima porodica kojima je potrebna pomoć. Ovo je prilika da pomognemo interno raseljenim licima da stanu na noge“, kaže Nešević.

 

Aranđelovac, panorama - © Foto: Nikola Pantelić www.wikimedia.org

Donacija iznosi do 210.000 dinara u opremi i materijalu. Niko ne dobija novac na ruke, već se sve nabavlja tenderskom procedurom. Izuzetak je stočarstvo. Korisnici tada sami biraju stoku koja im odgovara po svim karakteristikama, onda sledi provera, potom se uplaćuje novac na tekući račun porodice koja ima registrovano gazdinstvo i ona se isporučuje na kućnu adresu korisnika programa.
 

Cilj nam je da u ovoj opštini nađemo interno raseljene porodice koje se bave poljoprivredom i da ih podržimo u poljoprivrednoj proizvodnji, bilo da tek započinju ili se već bave time.

Novac je bespovratan. Projekat traje do kraja godine. U januaru i februaru se održavaju prezentacije po opštinama. Od 1. marta je obilazak zainteresovanih i prijavljenih porodica. U aprilu zaseda prva komisija, nakon toga kreće tenderska procedura od mesec dana.

SVAKA ČAST, TEMŠTANKE! Ove žene pomažu ostarelim i nemoćnim komšijama!
 

Oranje - © Foto: Agromedia

Prva isporuka materijala ili opreme je u junu mesecu. Tada zaseda i nova komisija koja odlučuje kome ide pomoć. Sledeća isporuka je u avgustu, i tako do kraja godine. Interno raseljena lica koja su zainteresovana za bespovratnu pomoć mogu da se prijave ili provere da li ispunjavaju kriterijume povereniku za izbeglice u opštini u kojoj žive.

 

Sagovornica: Branka Nešević, agronom u Inter SOS-u
Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica