Rani mraz uništava povrće u Srbiji

Rani mraz uništava povrće u Srbiji

Nagli pad temperature koji je nastupio tokom prethodnih noći najviše se odrazio na useve povrća. Gubici pojedinih povrtara već su dostigli milionske iznose.

krastavci © Pixabay

Hladne noći i još hladnije zore u poslednjih nekoliko dana naterale su povrtare da ubrzano skidaju rod sa njiva kako bi izbegli dalje gubitke. Zadržavanje povrća na njima uvećalo bi štetu koju je mraz naneo beračima i plodovima.

Dana Jovanović iz Đurđeva izjavila je za RTS da su, uprkos hladnoći, berači na njivu došli još oko 6 izjutra, kada je temperatura bila tek jedan stepen iznad nule. Dodala je da, iako je beračima hladno i krastavcima niske temperature smetaju, moraju obrati plodove.

Mile Mušicki, povrtar iz Đurđeva, čija proizvodnja se zasniva na deset hektara zemlje, za RTS je izjavio da očekuje gubitak od najmanje milion dinara po hektaru. S obzirom na to da ima osam i po hektara zasađenih pod krastavcem, kaže da će gubitak biti osam i po miliona dinara.

Za pet do šest dana posao bio gotov, ali su u međuvremenu propala dva do tri vagona krastavaca”, dodao je on. 

5 načina kako da zaštitite biljke u bašti od snega

Paprika takođe ne podnosi hladno vreme, pa veliku štetu trpe i povrtari koji uzgajaju ovu kulturu.

Snežana Parađenović iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin za RTS izjavljuje da su izuzetno niske temperature za ovaj period godine prouzrokovale propadanje paprike, toploljubive biljne vrste čiji je biološki minimum za rast i razvoj 15 stepeni.

Dodaje da paprika neće dobro podneti veliki pad temperature proteklih noći, te će se zaustaviti rast mladih paprika i usporiti obojavanje već formiranih plodova.


Zaštitite vaše sadnice starom roletnom!

Za razliku od povrtara, ratarima hladno vreme ne predstavlja veliki problem, pa su manje zabrinuti zbog septembarskog pada temperature.

Izvor: rts.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica