Protivgradni strelci još uvek BEZ DOPRINOSA? – Apelacioni sud doneo PRESUDU!

Protivgradni strelci još uvek BEZ DOPRINOSA? – Apelacioni sud doneo PRESUDU!

Kragujevac – Apelacioni sud doneo je pravosnažnu presudu kojom se Republički hidrometerološki zavod Beograd (RHMZ) obavezuje da radniku koji radi kao protivgradni strelac isplati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za 12 meseci koje, kako se navodi u presudi, RHMZ nije dokazao da je isplatio.

Grad

Radnici kojima poslodavci nisu isplaćivali doprinose, to mogu prijaviti Poreskoj upravi, ali su rad i nalazi Poreske uprave za javnost tajna.

Portalu Agromedia za pomoć se obratio i jedan od zaposlenih u RHMZ-u, on tvrdi da se ništa nije promenilo od strane poslodavca, da su plate protivgradnim strelcima  4.000 dinara mesečno i da im se ne uplaćuju doprinosi za PIO i takođe im knjižice nisu overene. Kako on navodi njihov posao je da dežuraju 24 sata na dan, 7 dana u nedelji i tako 6 meseci u godini.

Pravosnažna presuda zbog neisplaćenih doprinosa

Apelacioni sud u Kragujevcu dostavio je na zahtev portala Radnik.rs presudu donetu 22. jula 2019. (bez ličnih podataka) kojom je odbijena žalba Republičkog hidrometerološkog zavoda i potvrđena presuda Osnovnog suda u Kragujevcu da se radniku angažovanom na ispaljivanju protivgradnih raketa isplate doprinosi za 2007. i 2013. godinu, što poslodavac nije učinio blagovremeno.

U presudi nije naveden iznos doprinosa koji je RHMZ obavezan da uplati, ali u presudi piše da je 2007. godine ugovorena naknada za protivgradnog strelca bila 18.000 dinara (za šest meseci), odnosno 3.000 dinara mesečno, a 2013. godine 4.000 dinara mesečno. Radnik je kao protivgradni strelac bio angažovan po ugovoru o privremenim I povremenim poslovima i ugovoru o dopunskom radu.

„Tuženi je na osnovu navedenih ugovora isplatio tužiocu ugovorenu neto naknadu, ali nije dokazao da je na te iznose uplatio doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje“, piše u presudi.

U presudi se navodi i tvrdnja RHMZ da su doprinosi isplaćeni „jer državni organi ne mogu da plaćaju honorare ili zarade bez istovremene uplate doprinosa“. Ovaj navod, kako piše u presudi, nije uvažen jer nisu predloženi niti veštačeni dokazi koji bi potvrdili da su doprinosi zaista uplaćeni.


Radnik.rs je u martu ove godine pisao o tužbi protivgradnih strelaca zbog neisplaćenih doprinosa i prvostepenoj presudi koja je doneta u korist jednog radnika.

Iz RHMZ su tada u odgovoru na pitanja Radnik.rs naveli da su svi spomenuti doprinosi uvek isplaćivani istovremeno kada i neto uplate ugovorenih naknada i da očekuju da će Apelacioni sud preinačiti presudu u njihovu korist.

Radnici koji rade na ispaljivanju protivgradnih raketa, kako tvrde, nisu zaposleni u RHMZ, već uglavnom rade po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima. Prema izveštaju Državne revizorske institucije, zbog nedostatka strelaca 2017. godine bilo je neaktivno oko 15 odsto lansirnih stanica, a prema navodima predstavnika lokalnih samouprava, problem je visina naknade. Prema tvrdnji jednog od protivgradnih strelaca, više radnika je odlučilo da zbog neisplaćenih doprinosa tuži RHMZ.


Protivgradna rakteta

Kontrola isplate doprinosa izvan očiju javnosti


Za razliku od isplate zarade, koju kontroliše inspekcija rada, isplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje kontroliše Poreska uprava. Dok predstavnici medija i javnost mogu dobiti od inspekcije rada podatak o rezultatima konkretnih inspekcijskih nadzora, takvi podaci se ne mogu dobiti od Poreske uprave.

Radnik.rs je u više navrata pokušavao da dobije odgovor od Poreske uprave šta je preduzeto tokom nadzora kod pojedinih poslodavaca za koje zaposleni tvrde da ne isplaćuju doprinose. Međutim, odgovor Poreske uprave je uvek isti:

„Shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju i čuvaju kao tajni podatak“.

Na ovaj način, javnost nema nikakav uvid u to da li Poreska uprava i na koji način kontroliše isplatu doprinosa.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je u avgustu za medije da se 50 odsto broja pritužbi iz oblasti rada odnosi na neplaćanje doprinosa i socijalnog osiguranja, kao i da zaštitnik građana treba da vidi „da li je zakazao neko iz institucija sistema“.

Izvor: Radnik.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica